Начало » Пазари » Маслодайни култури
06.08.2020 г.

Цените в слънчогледовия комплекс и рапичното семе се покачват

Прогнози
 Цените в  слънчогледовия комплекс и рапичното семе се покачват

sinor

През втората половина на юли цените на основните растителни масла на международните пазари бяха подчинени на възходящ тренд. Първоначалният тласък във възходяща посока пазарът получи от поскъпването на палмовото масло, но през миналата седмица  на преден план излезе скока на цените на соевото масло в САЩ, продиктуван от  увеличеното му  търсене за биогоривната индустрия. Увеличеният внос  на растителни хранителни масла в Китай също е значим фактор в подкрепата на пазара. 

Суровото слънчогледово масло последва стремително поскъпване  на  конкурентните стоки, като в рамките само на един месец (5 юли – 5 август) котировките му в Ротердам скочиха от $790- 800/т до $875-895/т за товарене през август - септември. В ценовото рали се включи и Черноморският регион.

Според европейски търговски източници днес украинското сурово слънчогледово масло вече се предлага за износ по $835-840/т FOB, в сравнение с $770-780/т FOB в  началото  на юли 2020 г. и  $750/т  на 5 август 2019 г.

Цената на сълнчогледовото семе на френския пазар остана непроменена - EUR 340/т СРТ St. Nazaire, което е с 20 евро по-скъпо от същия период на 2019 г.

В Украйна обаче тенденцията е възходяща. Цените на купувачите на маслодайната култура в края на миналата седмица се изкачиха до около $450/т СРТ, поскъпване с 20-25 долара в рамките само на един месец. Впрочем, същите стойности наблюдавахме на украинския пазар през миналата година.

Експертите коментират, че очакванията за новата украинска слънчогледова реколта остават много оптимистични и предполагат нов рекорд в местното производство – 17 млн.т, в сравнение с 16,5 млн.т 2019/20 г. и 15,0 млн.т 2018/19 г.

В Русия също се очаква много добра реколта от слънчоглед, но според актуализираните прогнозни данни добивът там няма да е рекорден, както се очакваше само допреди един месец.

Софийска стокова борса

В началото на юли анализаторите оценяваха новата руска слънчогледова реколта на около 15,5-15,7 млн.т, в сравнение с 15,3 млн.т 2019/20 г. и 12,7 млн.т – 2018/19 г.  Най-актуалната прогноза за размера на новата руска слънчогледова реколта е на най-авторитетното в бранша германско аналитично издание „Oil World”  - 15,2 млн.т с 300 хил. тона по-малко от очакваното само допреди един месец и  резултата, очакван за настоящия сезон 2019/20 г.

Все пак ръстът на руското производство е много респектиращ, като се има предвид, че само допреди 5 години Русия е произвеждала около 9 млн.т слънчогледово семе годишно. Експертите отбелязват, че ръста на руското производство се дължи преди всичко на  новите технологии,   качествените семена и  торове  и чак на второ място на разширението на засетите площи.

Подкрепата за цените на слънчогледовото семе идва и от пазара на рапицата. Цените на суровото холандско рапично масло в началото на август се изкачиха до 790-795 € / т FOB завода. На възходящия тренд бяха подчинени и цените на рапичното семе на борсата в Париж. В края на юли рапичното семе за доставка през м. август се търгуваше на борсата по около EUR380/т, в сравнение с  около EUR340/т в средата на март.

Високите европейски цени допринесоха за повишение на    експортните  котировки на украинската  рапица - до  $440-445/т FOB.

Според експерти, основният фактор за повишаването на цените в Украйна  беше  по-слабата от очакваната местна реколта. Към 30 юли в страната бяха ожънати само 1,8 млн.т тона рапица (75% от площи), което означава, че реколтата няма да е по-голяма от  2,44-2,5 милиона тона (4.0 млн.т, прогнозирани в средата на юли), а износът - 2-2,1 млн.т,  в сравнение с очакваните допреди само три  седмици 3 млн. т.

Игор Валентович

 Цените в  слънчогледовия комплекс и рапичното семе се покачват
22062
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло с 35 на сто през февруари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини