Начало » Новини » Страната
27.07.2020 г.

Atlas Agro Science е победителят в българския финал на състезание за иновации

EIT Food Innovation Prizes
Atlas Agro Science е победителят в българския финал на състезание за иновации

В края на миналата седмица бяха излъчени трите български компании, победители в големия международен финал за стартираща компания в преработвателния сектор у нас EIT Food Innovation Prizes. Компанията за преработка на отпадни води от селското стопанство Atlas Agro Science се класира на първо място и получи 5 хиляди евро от наградния фонд.

Стартиращата компания ще отиде и на европейското състезание за стартъпи в агро-хранителната верига Grand Final, което ще се проведе през есента тази година. На европейския финал Atlas Agro Science ще се състезава с победителите от 16 други държави, които ще се борят за наградния фонд от 50 хиляди евро.

Иновации в управлението на отпадъците и земеделието чрез кръгова икономика е в същността на работата на екипа на стартиращата компания Atlas Agro Science, която търси иновативни решения, свързани с използването на възобновяеми биологични източници чрез включване на кръговата икономика. Усилията на стъртъпа са насочени към решаване на значителен екологичен проблем, а именно увеличаващите се количества утайки от отпадъчни води от пречиствателни станции да бъдат използвани и превърнати в безопасен ресурс за селското стопанство. Със своя продукт, Atlas Agro Science се стреми да подобри здравето на хората, околната среда и доверието по агро-хранителната верига.

Втора награда в размер на 3 хиляди евро спечели Unmanned Systems Bulgaria с напълно цифровизирана, автоматизирана система за управление на безпилотен трафик. С трета награда на стойност 1000 евро журито на EIT Food Innovation Prizes отличи екипът на Zero Wave - стартираща компания, която произвежда 100% биоразградими съдове и прибори за хранене. Победителят Atlas Agro Science спечели и симпатиите на зрителите, наблюдаващи оспорваната надпревара, за което получи и специалната Награда на публиката в размер на 2 хиляди евро.

Проведеното в края на миналата седмица състезание между осемте обещаващи финалисти на Наградите за иновации на EIT Food беше организирано от Института за агростратегии и иновации - EIT Food Hub Bulgaria и позиционира България като силен играч сред  17-те  страни от Югоизточна  Европа в иновациите в храните.

Разнообразният профил на експертите от журито, покриващ всичко необходимо за безпристрастната и компетентна оценка на една бизнес идея, държеше нащрек кандидатите по време на Q&A сесиите след всяка презентация и в крайна сметка беше решаващ за оценките. С отговорната и нелека задача да решат кой заслужава да влезе в призовата тройка, бяха ангажирани Милен Иванов - Venture Capital инвеститор, основател на CEO Angels Инвестиционен клуб и ко-директор във Founder Institute; Роси Митова - основател на първия онлайн фермерски пазар в България farmhopping.com, а в момента коуч на млади стартъпи и доц. д-р Величка Гочева - университетски преподавател в катедра "Биотехнология" и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии - Пловдив.

Вдъхновяваща част от българския финал на EIT Food Innovation Prizes беше  презентацията на ключовия лектор Marc Bolard, съосновател на иновативната компания NASECOMO.

Atlas Agro Science е победителят в българския финал на състезание за иновации
7587
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
За децата бе организирано и риболовно състезание
Зарибиха язовир Капитан Димитриево с 200 килограма шарани
Онлайн състезание
Млади дърворезбари показват майсторство в занаята
Успешно премина 13-то по ред национално състезание по „Горски многобой“
Резултати
Класация в националното състезание за дървосекачи
Предстои национално състезание по риболов на язовир „Мандра“
Предстоящо
Поредно състезание за секачи край Самоков
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини