Начало » Новини » Страната
25.05.2024 г.

Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус

На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус

Снимка: Национален събор на овцевъдите в България

Във фермерския конкурс на Националния събор на овцевъдите в България, проведев вчера, се състезаваха 60 продукта от овче и козе мляко. За първи път производителите-животновъди, преработващи собствено мляко, бяха отличени със Златен медал за вкус и качество. В отделните категории наградата получиха ферма „Азер-Белоградец” за сирене от овче мляко, мандра „ХаджиДимитър” за сирене от козе мляко, мандра „Строево” за кашкавал от овче мляко, мандра „Ръченица” за кашкавал от козе мляко, сладолед „Елина“ маскарпоне за оригинален продукт от овче мляко и йогурт „Елина“ за оригинален продукт от козе мляко. Ферма „Аваси” спечели златния медал в най-оспорваната категория „овче кисело мляко”, в която се състезаваха  14 продукта.

Продуктите се оценяваха за плътност, структура, цвят, масленост и вкус, а сред връчилите наградите бяха заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, Ива Иванова – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, Костадин Костадинов – председател на Българската аграрна камара, Деница Динчева – директор на дирекция „Животновъдство“ в министерството на земеделието и храните и Димитър Горов – заместник-изпълнителен директор на ДФЗ.

Традиционният участник в изложението на техника и оборудване на събора „Блиц“ ЕООД получи тазгодишната награда за иновации Тя бе връчена от заместник-министъра на иновациите и растежа Красимир Якимов за модулните предприятия – мандри, кланици, транжорни и технологичните проекти, разработвани от пловдивската фирма.

Христо Коджабашев от Карлово и Бойко Димитров от село Боринци си поделиха наградата в първото състезанието по стрижба. Те успяха да свалят руно с овчарска ножица за малко над 10 минути. Двамата получиха своите награди от зам.-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов. Трети се класира Зекире Исмаилов от Търговище с резултат от11,30 минути. В състезанието участва и жена – Валентина Атанасова от с. Асеновци, която освен умения показа и самообладание и въпреки очакванията на публиката не остана последна в надпреварата.

В първия ден на събора край Петропавловския манастир бяха наградени и фермерите с най-добри животни в специализираното изложение на овце.

В своя исполински казан Ути Бъчваров сготви и раздаде за здраве тон празничен курбан. В него кулинарният спец вложи крехките агнешки мръвки от състезанието по обезкостяване, което вещо ръководи. На събора Ути за първи път направи и състезание по майсторско рязане на овчи суджук,  в което се включиха над 40 участници. За всеобща изненада се оказа, че дамите на възраст са най-умели, сръчни и прецизни.

Специализирани изложби, още фермерски състезания, био пазар, различни занаяти, фолклор, кулинарни атракции, много емоции и добро настроение ще предложи Националния събор на овцевъдите и в следващите 2 дни – 25 и 26 май.

Събитието, представящо постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор, се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на МЗХ и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
1930
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база по данни на Евростат
Цените на селскостопанските продукти в България и ЕС се понижават
Изключението е при ферментиращите продукти и някои кози сирена
Производството на мляко и млечни продукти в Хърватия намалява
Еврозаконодателство
От 1 декември 2025 г. е в сила нов регламент за защитата на географските указания за занаятчийски продукти
Фермерският празник се провежда за втора поредна година
В Момчилград представиха продукцията на 50 животновъди и местни производители
Пряката реализация ще подпомогне производителите
Организират изложение на местни млечни и фермерски продукти в Пловдив
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини