Начало » Новини » Страната
27.07.2020 г.

Atlas Agro Science е победителят в българския финал на състезание за иновации

EIT Food Innovation Prizes
Atlas Agro Science е победителят в българския финал на състезание за иновации

В края на миналата седмица бяха излъчени трите български компании, победители в големия международен финал за стартираща компания в преработвателния сектор у нас EIT Food Innovation Prizes. Компанията за преработка на отпадни води от селското стопанство Atlas Agro Science се класира на първо място и получи 5 хиляди евро от наградния фонд.

Стартиращата компания ще отиде и на европейското състезание за стартъпи в агро-хранителната верига Grand Final, което ще се проведе през есента тази година. На европейския финал Atlas Agro Science ще се състезава с победителите от 16 други държави, които ще се борят за наградния фонд от 50 хиляди евро.

Иновации в управлението на отпадъците и земеделието чрез кръгова икономика е в същността на работата на екипа на стартиращата компания Atlas Agro Science, която търси иновативни решения, свързани с използването на възобновяеми биологични източници чрез включване на кръговата икономика. Усилията на стъртъпа са насочени към решаване на значителен екологичен проблем, а именно увеличаващите се количества утайки от отпадъчни води от пречиствателни станции да бъдат използвани и превърнати в безопасен ресурс за селското стопанство. Със своя продукт, Atlas Agro Science се стреми да подобри здравето на хората, околната среда и доверието по агро-хранителната верига.

Втора награда в размер на 3 хиляди евро спечели Unmanned Systems Bulgaria с напълно цифровизирана, автоматизирана система за управление на безпилотен трафик. С трета награда на стойност 1000 евро журито на EIT Food Innovation Prizes отличи екипът на Zero Wave - стартираща компания, която произвежда 100% биоразградими съдове и прибори за хранене. Победителят Atlas Agro Science спечели и симпатиите на зрителите, наблюдаващи оспорваната надпревара, за което получи и специалната Награда на публиката в размер на 2 хиляди евро.

Проведеното в края на миналата седмица състезание между осемте обещаващи финалисти на Наградите за иновации на EIT Food беше организирано от Института за агростратегии и иновации - EIT Food Hub Bulgaria и позиционира България като силен играч сред  17-те  страни от Югоизточна  Европа в иновациите в храните.

Разнообразният профил на експертите от журито, покриващ всичко необходимо за безпристрастната и компетентна оценка на една бизнес идея, държеше нащрек кандидатите по време на Q&A сесиите след всяка презентация и в крайна сметка беше решаващ за оценките. С отговорната и нелека задача да решат кой заслужава да влезе в призовата тройка, бяха ангажирани Милен Иванов - Venture Capital инвеститор, основател на CEO Angels Инвестиционен клуб и ко-директор във Founder Institute; Роси Митова - основател на първия онлайн фермерски пазар в България farmhopping.com, а в момента коуч на млади стартъпи и доц. д-р Величка Гочева - университетски преподавател в катедра "Биотехнология" и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии - Пловдив.

Вдъхновяваща част от българския финал на EIT Food Innovation Prizes беше  презентацията на ключовия лектор Marc Bolard, съосновател на иновативната компания NASECOMO.

Atlas Agro Science е победителят в българския финал на състезание за иновации
7594
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
За децата бе организирано и риболовно състезание
Зарибиха язовир Капитан Димитриево с 200 килограма шарани
Онлайн състезание
Млади дърворезбари показват майсторство в занаята
Успешно премина 13-то по ред национално състезание по „Горски многобой“
Резултати
Класация в националното състезание за дървосекачи
Предстои национално състезание по риболов на язовир „Мандра“
Предстоящо
Поредно състезание за секачи край Самоков
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини