Начало » Новини » Страната
18.06.2020 г.

WWF връчи на депутатите и кабинета призив за зелено и устойчиво възстановяване

Покана за дискусия
WWF връчи на депутатите и кабинета призив за зелено и устойчиво възстановяване

sinor

Само преди ден, на 17 юни международната природозащитна организация WWF е изпратила писмо до парламента и Министерския съвет с призив да подкрепят зеленото и устойчиво възстановяване на България в унисон с Европейския зелен пакт. Призивът е под формата на манифест, който вече има подкрепата на над 30 граждански, бизнес, научни и синдикални организации и продължава да събира подкрепа.

Ето и съдържанието на манифест за природосъобразно икономическо възстановяване на България от кризата с Covid-19, подкрепен от гражданския сектор, бизнеса, научните среди и синдикатите

„ След представянето от Европейската комисия (ЕК) на План за възстановяване на Европа на 27.05.2020 г. слоганът на Европейската зелена сделка (Зелен пакт) – „Никой да не бъде изоставен” стана още по-важен, особено по отношение на справяне с различията между държавите членки и засегнатите хора, и икономически сектори в държавите. 

В тази връзка, през последните две седмици международната природозащитна организация WWF (Световен фонд за дивата природа), съвместно с партньори в България изготви манифест, настояващ за справедливо и зелено икономическо възстановяване на България и справяне с последиците от кризата от Covid-19.

Документът има две цели:

Изработване на устойчиви решения отразявайки препоръките на ЕК за справяне с предизвикателствата посочени в Националния доклад  за България за 2020 г. за оценка на напредъка в структурни реформи към Европейския семестър;

Предложените от нас решения да бъдат интегрирани и към предстоящото изготвяне на Български план за възстановяването на икономиката от Covid-19.

Комбинацията от тези две направления ще оформи конкретния план на България за възстановяването на икономиката, който да бъде одобрен за реализиране и финансиране от ЕК.

Набирането на подкрепа сред заинтересованите страни ще продължи, като с настоящето писмо използваме възможността да информираме институциите, че вече има няколко успешни подобни инициативи на бизнес и граждански организации. Общото зад всички тях е, че те се стремят да дадат най-добрите предложения за решения за изход от икономическата стагнация, както и че ще настояват за подход, който залага на справедливо и зелено икономическо възстановяване на България и справяне с последиците от кризата от COVID-19 у нас.

С настоящето писмо природозащитниците информират властта на най-ранен етап, че ще настояват предложенията им, отговарящи и на европейските цели и препоръки, да бъдат включени в контекста на изготвянето на Българския план за възстановяване от Covid-19, както и че държим преди изготвянето на конкретния план да проведем работни срещи с Вас по отношения на отразяването на нашите искания и включването на всички заинтересовани страни в тези така важни за бъдещето на страната процеси и решения.

Активното гражданско участие в обществените процеси е мерило за качеството на демокрацията във всяка една държава. Един от механизмите за постигане на това сa ясните процедури, които да гарантират достъпа на заинтересованите страни до институциите. Участието на гражданите на всички нива на взимане на решения и изработване и прилагане на публични политики е гаранция за прозрачното и добро управление.

WWF връчи на депутатите и кабинета призив за зелено и устойчиво възстановяване
3884
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини