Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.06.2020 г.

WWF пусна над 7 хиляди моруни по река Дунав

Стана традиция
WWF пусна над 7 хиляди моруни по река Дунав

Над 7 хиляди тримесечни риби от критично застрашения вид моруна поеха своя път от Белене през делтата на Дунав към Черно море. Моруната е сред последните четири есетрови вида, които все още се срещат в долното течение на най-емблематичната европейска река. Рибите са отгледани в български развъдник при специални условия, позволяващи по-лесната им адаптация в естествената среда. Освен това са маркирани от екипа на WWF с цел проследяване на тяхното развитие.

„Моруните са с генетично доказан дунавски произход. Това е важно както за тяхното приспособяване към особеностите на околната среда, така и като гаранция, че местните популации не са изложени на допълнителен риск с пускането на чужди видове. Освен това новите риби са достигнали възраст, която ги прави по-малко уязвими на заплахите в естествената им среда и повишава шанса им за оцеляване по време на дългия път до морето“, разказва ихтиологът Стоян Михов, ръководител на практика „Води“ във WWF.

Моруната е най-едрата размножаваща се в сладки води риба в света, както и най-големият хищник сред шестте вида дунавски есетри. Тя няма зъби и поглъща плячката си  цяла, благодарние на огромната си източваща се напред уста. Някога моруната е достигала тегло от над един тон и дължина повече от шест метра, но днес такива екземпляри вече не се срещат в дивата природа.

Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Затова в продължение на много години WWF България работи за опазването на техните естествени местообитания. През 2014 и 2015 г. тя стана първата природозащитна организация, която извърши зарибяване на Дунав, като пусна в басейна на реката 50 000 есетрови риби от вида чига, а през 2019 г. към Черно море се отправиха още 20 000 руски есетри.

„Жизненият цикъл на есетровите риби наподобява човешкия – те живеят дълго, но се размножават само няколко пъти в живота си. Ще отминат 10-15 години преди нашите моруни да се завърнат обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение. За съжаление, естествено им размножаване е силно ограничено – за последните шест години сме установили едва десетина малки моруни, излюпени в реката. Затова трябва да пазим техните местообитания и да им дадем шанс да изградят стабилна популация. В противен случай рискуваме да загубим безценен вид, оцелял до наши дни от епохата на динозаврите“, призовава Стоян Михов.

В момента в сила е пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Въпреки това понякога възрастните  екземпляри, които навлизат в река Дунав, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери. Причината е високата цена на техния хайвер на черния пазар. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на рибарите.

Освен това моруните, както и останалите мигриращи риби, играят важна роля като индикатор на здравите екосистеми в река Дунав. Но изграждането на язовири, диги и водноелектрически централи поставя непреодолими бариери по техния миграционен маршрут и води до фрагментация на местообитанията им. В дългосрочен план тези прегради, заедно с други човешки дейности като прекомерния улов и замърсяването на водите, заплашват да доведат до изчезването на есетрите.

WWF пусна над 7 хиляди моруни по река Дунав
7568
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини