Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.06.2020 г.

Предимства и значение на рапицата като култура

Предимства и значение на рапицата като култура

Рапицата е сред основните маслодайни култури в България с изключително важно стопанско значение за страната. Дълбоката ѝ и бързоразвиваща се коренова система подобрява структурата на почвата, нейната аерация и водопропускливост. Зимната маслодайна рапица се отличава с висок противоерозионен ефекткато изключително много подобрява и фитосанитарното състояние на почвата (има по-малък натиск от почвени патогени след нея) – например, намалява поражението от кореново гниене при пшеницата. Културата е изключитело важен участник в сеитбооборота и важен предшественик на житни култури. Пшеница, засята след рапица, изпитва по-малък стрес при силни стресови фактори, развива се много по-добре (има по-добра биометрия) и дава по-висок добив. Друго важно предимство на рапицата е, че използвана като междинна култура, тя освобождава най-рано площите и ги оставя чисти от плевели за следващите култури. Рапицата може да се използва както за зелено торене (оризища), така и за зелен фураж с висока хранителна стойност. Не на последно място, рапицата е едно от най-добрите медоносни растения. От един декар могат да се получат до 10 кг мед.

Освен огромното си стопанско значение и приложение, рапицата е изключително рентабилна култура и води до повишаване на ефективността от използването на единица площ. Цената на културата на международните пазари продължава да бъде много атрактивна, което я прави една от най-рентабилните култури за всяко едно земеделско стопанство.

От Байер предлагат високо устойчиви и пластични рапични хибриди за българските фермери:

Хибриди ДЕКАЛБ® се отличават с изключителна адаптивност, устойчивост на ниски температури и двойна толерантност на фома (полигенна резистентност и ген Rlm7) от самото начало до края на вегетацията. Друга характерна особеност на хибридите ДЕКАЛБ® е устойчивостта на разпукване на шушулките, която е свързана с високите добивни резултати и гъвкавостта при жътва. Благодарение на отличните си агрономически характеристики, хибридите ДЕКАЛБ® осигуряват много добър добив с отлично маслено съдържание дори и при по-нисък брой реколтирани растения на квадратен метър.

Рапичните семена на хибридите ДЕКАЛБ® през сезон 2020 се предлагат с третиране в два варианта:

- С фунгицида на Байер България Сценик Голд®. Продуктът съдържа две активни вещества за изключителен контрол на ключовите ранни заболявания, проявяващи се при рапичните култури, като алтернария (Alternaria), фома (Phoma) или кореново гниене (Rhizoctonia). Третираните със Сценик Голд® семена поникват по-добре и по-бързо*. Сценик Голд® сигурна защита за Вашите семена от самото начало!

- С АКСЕЛЕРОН® ЕЛИТ - иновативен системен комплекс за защита на рапичните семена и младите рапични растения от ключови ранни болести и неприятели. Комбинираното действие на двата нови системни продукта – фунгицид Сценик Голд® и инсектицид Бутео Старт® осигурява защита на посева от пропадане в резултат на продължителна суша след сеитба (защита от почвени патогени и неприятели), както и бързо поникване и последващо първоначално развитие с максимална защита за разкриване на пълния добивен потенциал на хибридите ДЕКАЛБ®.

АКСЕЛЕРОН® ЕЛИТ – ЕТАЛОН В ЗАЩИТАТА НА РАПИЧНИТЕ СЕМЕНА ОТ БАЙЕР

АКСЕЛЕРОН® ЕЛИТ е комплексно решение за защита на рапичните семена и младите рапични растения от ключови болести и неприятели като рапичните бълхи и ларвите на листната оса. Комбинираното действие на двата нови системни продукта – фунгицид Сценик Голд® и инсектицид Бутео Старт® осигурява същевременно бързо поникване и последващо начално развитие с максимална защита за разкриване на пълния добивен потенциал на хибридите ДЕКАЛБ®. Благодарение на комплекса АКСЕЛЕРОН® ЕЛИТ се постига надеждна защита на

вашите рапични семена от почвени патогени и неприятели.

Фунгицидът Сценик Голд® съдържа две активни вещества (Флуопиколид/Fluopicolide (200 g/L) + Флуоксастробин/fluoxastrobin (150 g/L)) за изключителен контрол на ключовите ранни заболявания, проявяващи се при рапичните култури като:

- Фома (Phoma),

- Алтернария (Alternaria)

- Кореново гниене (Rhizoctonia)

Продуктът подобрява поникването на културата (спрямо нетретирани семена).

Системният инсектицид Бутео Старт® съдържа изцяло ново активно вещество (Флупирадифурон/Flupyradifurone (480 g/L)), вдъхновено от природата. Продуктът е ефикасен срещу ключовите гризещи и смучещи вредители при рапицата в ранните етапи от нейното развитие. Отличава се с дълготраен ефект и системна защита до 4 седмици. Защитава културата от ранно нападение на земните бълхи.

Бутео Старт® се характеризира с добър екотоксикологичен профил и изключителна безопасност по отношение на пчелите.

ЗАЩИТЕТЕ ПОТЕНЦИАЛА ЗА ДОБИВ ОЩЕ ПРЕДИ ЗИМАТА С АКСЕЛЕРОН® ЕЛИТ!

През сезон 2020г. на българския пазар ще бъдат предложени следните хибриди ДЕКАЛБ®, третирани с Акселерон® Елит: ДК ЕКСАЙТЕД, ДК ЕКСТАЙМ, ДК ЕКСЕПШЪН, ДК ЕКСПАНШЪН, ДК ИМПРЕШЪН CL и ДК ИМАРЕТ CL.

ДК ЕКСАЙТЕД - Ново поколение средноранен конвенционален хибрид с изключително висок добивен потенциал и стабилност на добива. Отличава се с бързо развитие през есента, което позволява гъвкавост по отношение на сеитбата, устойчивост на ниски температури, толерантност към жълта вироза и фома и много добро маслено съдържание.

ДК ЕКСТАЙМ - Хибрид с отлични агрономически характеристики и толерантност на ниски температури. Отличава се със средноранен цъфтеж, стабилност на добива и висок добивен потенциал. Хибрид, подходящ за отглеждане при нашия континентален климат.

ДК ЕКСЕПШЪН - Хибрид, отличаващ се със средноранен цъфтеж и бързо развитие през есента. Способността на хибрида да развива бързо кореновата си система и листната си маса дава възможност за гъвкавост при сеитбата, което от своя страна осигурява достатъчно добро развитие на растенията преди настъпване на зимата. Хибридът се характеризира и с висок добивен потенциал, и ефективно усвояване на азота.

ДК ЕКСПАНШЪН – Среднокъсен хибрид, характеризиращ се с бързо развитие през есента и възможност за късна сеитба. Притежава отлична устойчивост на разпукване на шушулките, високо маслено съдържание и устойчивост на ниски зимни температури.

ДК ИМПРЕШЪН® CL – Среднокъсен Clearfield® хибрид с отлични агрономически характеристики. Отличава се с бързо развитие през есента, много добра толерантност на ниски температури, устойчивост на разпукване на шушулките и отлично маслено съдържание.

ДК ИМАРЕТ CL - Clearfield® хибрид с висок потенциал за добив. Характеризира се с толерантност към паразита Синя китка, толерантност към ниски температури през зимата, високо маслено съдържание и стабилност на добива. Устойчивостта на разпукване на шушулките дава допълнителна гъвкавост и спокойствие по отношение на жътвата.

За повече информация посетете www.dekalb.bg или се свържете с нашите регионални представители https://www.cropscience.bayer.bg/bg-BG/Consultation.aspx.

Предимства и значение на рапицата като култура
7939
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини