Производството на десертните сортове праскови в Италия през тази година ще падне до 25-годишен минимум, понижавайки се с 28% в сравнение с 2019 г. до 820 хил. тона, съобщи електронното издание FreshPlaza, като се позова на резултатите от висеоконференцията MedFEL, на която бяха обявени прогнозите за реколтата от тези плодове в големите средиземноморски държави-членки на Европейския съюз. За слабите резултати допринася и намаляването на площите с праскови в страната.
В Испания, Франция и Гърция също се очаква спад на производството, като по данни на браншовите организации в 4-те страни общата реколта от десертните сортове праскови и нектарини ще се свие с 19% спрямо миналата година до едва 2,41 млн. тона. Понижението спрямо средния показател за последните 6 години е същото – 19%.
Основната причина за резкия спад в реколтата са студовете, които през март и април навестиха основни производствени региони като Арагон и Каталуния в Испания, долината на Рона във Франция и северната част на Италия, където щетите бяха най-големи – предварителни оценки сочат, че спадът на реколтата в провинция Емилия-Романя може да достигне и 80%.
В Испания за свиването на производството окзават влияние и проливните дъждове в южните провинции Мурсия и Андалусия, но той няма да бъде толкова значителен, както в Италия. По предварителни оценки реколтата от праскови и нектарини за пазара на пресни плодове ще намалее с 14% до 1,11 млн. тона.
В Гърция студовете също нанесоха удар на реколтата в основната провинция за производството на праскови Македония, като спадът се очертава с 10% до малко над 300 хил. тона.
Прогнозите за Франция са за спад на реколтата от десертните сортове праскови със 7% срямо миналата година до 193 хил. тона.