Начало » Новини » Коментари
15.05.2020 г.

Стотици биофермери ще изгорят без субсидии в кампания 2020

В последния ден от Кампанията за директни плащания
Стотици биофермери ще изгорят без субсидии в кампания 2020

sinor

До вчера на обяд, 14 май, в Кампанията по директни плащания 2020 г. са подадени 3 262 заявления по мярка 11 „Билогично земеделие“, от които 2 777 са приключени. Останалите 485 е изключено да бъдат затворени за 30 работни часа, тъй като в края на днешния ден приключва срокът, в който земеделските производители биха могли да подават заявленията си без санкции във фонд „Земеделие”. Данните са предоставени на Синор.бг от министерството на земеделието, след като в последната седмица се разбра, че при огромна част от редовно работещите биофермери системата ИСАК е подавала „Фатална грешка” при заявяването, в резултат на което тази година повечето от тях няма как да получат подпомагане.

Ще припомним, че голяма част от биологичните производители са технически и онлайн грамотни, освен това ползват услугите на подготвени хора, запознати с електронната система на фонд „Земеделие” при заявяването. И е необяснимо как така стотици, а не примерно само десетки биофермери, са получили отговор „фатална грешка” от системата.

Пред Синор.бг Мариана Петкова, която работи в биологично стопанство, обясни как на 10 май в общинската служба „Земеделие“ в Оряхово системата ИСАК не допуснала заявяването на всичките им биологични площи, изписвайки, че „могат да увеличат площите само до 20% от досега заявяваните”, което не се връзва с инструкциите за кандидатстване по мярка 11 тази година. „Фирмата ни заявява само биологична продукция, а не в площи преход, но от системата излизаше предупреждение, че площта ни не била биологична, което не можем да си обясним по никакъв начин!”, посочи Петкова.

На 11 май тя започнала настойчиво да звъни на всевъзможни телефонни номера, посочени в министерството на земеделиет. „Непрекъснато даваше „заето“ или свободно и никой не отговоряше, докато най-накрая на тел. 0298511258 отговори служителка , която каза, че може да се обърнем единствено към ДФЗ на вътрешен тел 203! Там, разбира се никой не ни отговори на обаждането”, обяснява фермерката.

В резултат на което тази година фирмата, в която Петкова работи, няма да заяви всичките си биологични площи, както беше обещавано. И това важи за редица стопани, чиито сигнали са били приемани и от ръководството на Българска асоциация Биопродукти. До последно браншовиците като посредници са се опитвали да търсят отговори по един или друг случай, представяйки казусите на експертите от министерството на земеделието и фонда.

Много млади фермери са и биологични

Всички знаем, че заради късното одобрение на шестата нотификация на ПРСР приемът по мярка 11 започна едва на 27 април, но по места в земеделските служби ИСАК реално тя е проработила едва от 7 май, посочиха стопани от страната. От директните си контакти с чиновниците по места фермерите са убедени, че немалка част от служителите са действали непрофесионално, без да познават в детайли новите инструкции за кандидатстване по мярка 11. Именно затова и те не са съобщавали по веригата нагоре, че имат проблеми със заявяването, страхувайки се да не бъдат уволнени.

Това е тъжната картинка за бранша с чистите продукти, където преди време източването на средства се превърна в национален спорт. Дали пък онези канали, дирижирани от кукловодите, не действат отново с пълното съдействие от чиновници по места, които „точат зъби” за част от новия бюджет в размер на 40 милиона евро, ориентиран за бранша през следващите две години. Трудно е да гадаем. Жалкото е, че тази практика ще рефлектира негативно отново върху реално действащите малките и средни биостопани, които са приели чистото производство на плодове и зеленчуци за своя кауза.

Екатерина Стоилова

Стотици биофермери ще изгорят без субсидии в кампания 2020
17703
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини