Начало » Новини » Страната
11.05.2020 г.

Нов сайт ще популяризира традиционната храна чрез slow туризъм

Традиционните храни
Нов сайт ще популяризира традиционната храна чрез slow туризъм

„Опознай Родината, като я вкусиш“ е нов вид slow туризъм в България, който има за цел да популяризира традиционната местна храна, съчетавайки гастрономическите турове с опознаване на българската култура и история. Чрез организирани турове създаделите на новия сайт SlowTours.bg. имат за цел да срещнат българските и чуждестранни туристи с отдадени на чистата храна хора, с пазители на духовното наследство, с радетели за българщината, посочват създателите на платформата.

Първият тур ще се проведе на 23 и 24 май с посещения на български манастири, в които се отглежда екологично чиста храна. Турът е двудневен и включва обиколка на десет български манастира, където духовниците сами правят кисело мляко, сирене и кашкавал от биволско, овче и краве мляко, различни видове консерви, вино, ракия и сладка, отглеждат плодове, зеленчуци, риба и животни, а в Гигинския манастир дори се провежда изложение на хранителни продукти, приготвени от монаси. Турът включва посещение с подробни екскурзоводски беседи за всеки манастир, както и възможност за покупка на чиста и натурална манастирска храна и напитки.

Гастрономическите и винените турове, посветени на кулинарните традиции, историята, културата, запазените стари български сортове и породи, имат за цел да дадат не само познание, но и наслада от срещата с автентичното българско. „Зад всяко място се крият истории, гастрономически традиции, занаятчийски аромати и почитани във времето практики, запазени от жени и мъже, чиято идентичност и култура са изграждани от векове.

Защо Слоутурс. БГ? Slow (от англ. – бавен, спокоен) и концепцията за бавно пътуване е точно обратното на това, което разбираме под „забързан свят“ – да живееш, без да спираш, да се отпуснеш и да се насладиш на живота си и хората в него.

В края на 80-те години на ХХ век основателите на международното движение Slow food си задават същите въпроси и решават, че един от начините за борба с този начин на живот е чрез храната – тя трябва да е добра, чиста и честно произведена.

Добра – да е качествена, вкусна и здравословна, чиста – да е произведена по начин, който не вреди на околната среда, честна – на цени, достъпни за потребителите и справедливи за производителите. Такава е и философията на slow пътуванията. В техния фокус са и изчезващи български сортове плодове и зеленчуци, стари породи, местни сортове винено грозде като Мавруд, Гъмза, Широка мелнишка лоза и др., традиционни ястия и продукти. Друг плюс е прозрачността при производството на храни и скъсяването на пътя им от полето и фермата до чинията на трапезата.  Първите slow пътувания са планирани за втората половина на май в райони, свободни от COVID-19.

След поклонническия тур се организира подобно пътуване и в Югоизточна България, където ще бъдат представени производители на различни видове таханени продукти.

Нов сайт ще популяризира традиционната храна чрез slow туризъм
8591
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини