Начало » Новини » Страната
11.05.2020 г.

От Стопанска камара поставят подкрепата на земеделието в челните места

Неодобрението на бизнеса
От Стопанска камара поставят подкрепата на земеделието в челните места

Членове на Българската стопанска камара, попълнили анкета за неефективното прилагане на досегашните мерки в подкрепа на бизнеса, дават нови предложения за рационално, а не избирателно справяне с предстоящата криза. Резултати от анкетата,направена между 584 управители и собственици на предприятия, половината от които са с персонал до 10 души, ще бъдат представени и на днешното заседание на тристранката.

Допитването е правено от 2 до 8 май, като 288 души са посочили, че заради карантината са затворили изцяла фирмите си. На въпрос кои са трите основни проблеми, настъпили след 13 март досега, 401 фирми са посочили невъзможността да дават заплати, 232 – да плащат наемите си и още толкова – да си плащат сметките за ток, вода и други услуги.

Големият проблем е, че за малкия бизнес досега предлаганите антикризисни мерки са неработещи, затова и повечето от тях няма да се възползват от правителствените решения. По отношение на схемата „60 на 40” над 80 на сто от запитаните бизнесмени категорично са казали, че няма да се възползват от нея. За сметка на това те предлагат държавата да разсрочи плащанията на основните услуги до края на годината.

Над половината от бизнеса, или 309 фирми няма да се възползват и кредитите, които ще бъдат предоставяни чрез Българската банка за развитие.

Всичките запитани бизнесмени са категорични, че в тези условия е време ДДС за храните и лекарствата да падне.

Извън въпросите от анкетата предпримачите са дали и интересни предложения, най-важното от което е, че на 4-о място те настояват в условията на коронавирус държавата да осигури по-адекватна подкрепа за работещите в земеделието.

Ето и основните предложения, представени от бизнеса.

В оперативните програми за новия програмен период на ЕК и Националния иновационен фонд да се предвидят сесии за финансиране на проекти за ликвидиране и избягване на подобни кризи, като тази от КОВИД 19.

Да не стартират корупционната програма за санирането на блоковете, а да използват милиарда за нещо разумно и некорупционно.

Да стартират държавни бензиностанции с нормално евтин бензин. Това е истинска полза за всички. Да намалят цената на природния газ.

Да подпомогнат земеделието.

Да се имат предвид фирмите със задължения към държавата,защото повечето са такива, защото досега всички мерки са за фирми без задължения.

Да се предприемат от правителството мерки за възстановяване на пазара, а не само да се спасяват компании. Ако се възстанови пазара, те сами ще се възстановят.

За да излезе на светло бизнесът, трябва да се намали ДДС.

За самоосигуващите лица е много по-голяма помощ опрощаването на дължими осигуровки вместо кредити.

Имаме значителни вземания от държавата и общини по неразплатени поръчки по ЗОП, над 600 000 лева.

Лекарският съюз трябва да се намеси най-после! 1.Да се спре събирането на членски внос до края на 2020 г. 2.Да се създаде фонд за финансово подпомагане на лечебни заведения, които не са били на първа линия, но не са спрели да работят и също изпитват големи трудности

Липсва яснота относно сроковете на мерките срещу пандемията. Решенията се съобщават от днес за утре. Липсва държавна стратегия за справяне с финансовата криза, която ще последва пандемията.

Малките фирми възприемат хората, с които работим, като част от семейството. В малките фирми служители/управител е условно понятие. И се стараем да запазим персонала си с цената на всичко. Но вече сме изчерпали и малкото спестявания, които сме имали.

Съкращенията на персонала и фалитите на малките фирми тепърва предстоят. Само дето тогава държавата няма да отчете приключването на дейността ни със ситуацията, която преживяхме. Някъде там ще стоим просто като една цифра от статистиката.

Мерките за справяне с кризата в икономиката са само по медиите. Няма реално предприето нищо съществено.

Министър на туризма веднага да подаде оставка поради неадекватно отношение и известяване във времето на извънредното положение. Неадекватни мерки спрямо туризма неяснота все още как ще се работи Да ни дадат правила по които да се работи ние ще си подсигури останалото.

Мярката 60/40 т.е. 30/20 е неадекватна.

Най-трудно е да се планират мерки, когато се всява страх и няма ясна информация от страна на държавата. Това води до несигурност и паника, както и убиване на желание за планиране и действия. Само заедно всички можем да се погрижим за здравето и сигурноста на хората за да може след това да се погрижат за възстановяване на потреблението и връщане към новото нормално.

Намаляването на ДДС за ресторантьорството е жизнено важно за оцеляването на бранша

Не всички имаме луксозни барове, дискотеки и хотели, от който сме печелили над 100% надценка, че да имаме пари по банковите сметки и да караме последен модел коли. Има и малко семейни фирми, който изкарват колкото да се издържат и да покриват разходите си. Благодаря на г-н Борисов за съсипването на цялото ми семейство и малкото, което изкарахме. Благодаря на цялата ни държава за всичко, което съсипаха и оставиха хората без работа и средства. Нямам думи вече, с които да нарека тези хора, ако можем да ги наречем хора изобщо. Тяхните заплати си вървят, а ние как да живеем?

Обществените поръчки спряха. Изпълнението на множество проекти на държавата бе замръзено. Логично е държавата да стимулира бизнеса, като най-малко не му бави парите, като генерира проекти и поръчки, защото за определени бизнеси това би било спасение. А и държавата може да спечели много от по-голямата конкуренция в момента, като получи по-добри цени или по-изгодни условия.

Кандидатствал съм по мярка 60/40, но още не съм получил одобрение за март(два пъти ми връщат документите), същевременно трябваше да платя осигуровки. Смятам, че икономическите мерки бяха меко казано-фиктивни.

Повече постоянно действащи мерки, а не "извънредни".

Подкрепете Северозападна България, хората с малки пенсии и без доходи с адреси в малките населени места. В големите градове, там където е имало и има реален бизнес- хората ще се оправят.

Правителството трябва да приложи плана "Маршал", който е доказал своята ефективност за възстановяване икономиката след световна война, дори и с това да се увеличи дефицита.

Предлагам прага за регистрация по ДДС да е над 100 000 лв.

Споделям въпрос за предаване към държавните органи: Защо МСП, които към 13.03.2020 г. нямат публични задължения, се явяват като недопустими по мярката 3000-1000 лв. грант съгласно "Условията за кандидатстване" на същата? Според тези условия фирмите кандидати не трябва да имат публични задължения над 1% от нетните им приходи за м.г. без да се взема предвид, че те са ги натрупали след началото на извънредното положение, когато са им намалели/спрели поради временно затворени обекти/магазини/пазари.

Според мен са нужни бюджетни съкращения и реформи като най-наложащите са:

1. Съкращаване на администрацията с около 40 до 50% и заместването й с действащо електронно правителство.

2. Здравна реформа - въвеждането на обща система в здравеопазването и електронна система за рецепти. Да се промени идеологията парите следват пациента. Да се въведе различен начин на финансиране обвързан с размера на доходите и съответно на вноската за здравна осигуровка на всеки отделен човек. 3. Да се реформират техническите средни училища и да започнат да произвеждат образовани средни техници.

Според мен, фирмите винаги трябва да имат заделени пари (резервен фонд), с които да се справят по време на криза.

Трябва да има реален план за излизането от кризата и развитието на туризма .

Трябва да се преразгледат всички лицензионни режими . Премахване на сивият сектор ,веднага !!!

Въпреки доплащането до 85% от заработката през януари, намалени са и постъпленията от потребителски такси и заплащане в брой.

Намалихме възнагражденията до ниво - средно по 85-лв. нетно възнаграждение за висококвалифициран труд в рискова обстановка. На практика няма мярка, от която да се възползваме в здравеопазването. Предстоят фалити на лечебни заведения за специализирана идвънболнична помощ и общински болници. Ще останат само ОПЛ, които получават гарантирана сума за записан пациент и няколко големи болници. Последици: влошаване здравните показатели на населението, хирер хоспитализации, загуби за икономиката и нарушен достъп на пациентите до здравеопазване. За сектор здравеопазване нищо не се коментира! БЛС не са в състояние да защитят интересите на сектора- без коментар на причините.

Няма яснота относно финансовата помощ от Бългаската банка за развитие. Схемата 60 / 40 не работи. Би работила ако е 60 / 0 или 80 /0. Няма логика да се плащат 40% от разходите за труд при неотработено време и съществен спад на приходите и поръчките. Мярката следва да се прилага и за по-дълъг срок.

Трябва да се предложат при облекчени условия инвестиционни и кредити за оборотни средства при облекчени условия с гратисен период над 12 месеца . Това ще даде възможност за по смели действия на фирмите в посока на тяхното възстановяване и развитие .

Необходимо е да се предложат при облекчени условия инвестиционни кредити и кредити за оборотни средства с голям гратисен период - над 12 месеца . Тази мярка би послужила не само като финансов буфер, но и би дала тласък на по - смели планове и действия за възстановяване на фирмите .

От Стопанска камара поставят подкрепата на земеделието в челните места
7069
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Решение на парламентарната бюджетна комисия
Ще има актуализация на заплатите в Селскостопанска академия
ССА
Десет нови български сорта са регистрирани тази година
Тази година събитието се провежда онлайн
Честит празник на земеделската наука!
Нормативни промени
Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини