Европейската комисия е готова да обяви на 20 май своята дългоочаквана политика в областта на храните, включена в стратегията „От фермата до трапезата”, съобщава Euroactiv, цитиран от Института за агростратегии и иновации. Ще припомним, че представянето на този документ беше отлагано два пъти. Според седмичната „индикативна програма“ на ЕК се очаква също да се обяви и стратегията за биологичното разнообразие, еднакво важна за агро-хранителния сектор.
Датата трябва да бъде потвърдена и може да подлежи на промяна, тъй като графикът е необвързващ, но вицепрезидентът на комисията Франс Тимерманс възнамерява да спази обещанието си да представи двете стратегии само с кратко закъснение, след като те трябваше да бъдат презентирани на 29 април.
Говорителят на ЕС каза пред EURACTIV, че това е предварителен дневен ред и че окончателният график за всяко заседание на Колежа на комисарите се определя само в понеделник преди тази среща от началниците на кабинетите.
"Това ще бъде силно предложение", заяви неотдавна Тимерманс по време на изслушване с евродепутатите в комисията по околна среда на Европейския парламент. Предложението се очаква да изясни връзката между двете стратегии по теми като тази за пестицидите.
На 7 май Тимерманс е изслушан от членовете на ЕП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони за начините за гарантиране на устойчивостта на земеделието в ЕС след пандемията от коронавируса. Законодателите ще обсъждат начините за съгласуване на целите на двете стратегии, съчетани с необходимостта от стабилизиране на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор на ЕС след пандемията.
Стратегията „От фермата до трапезата” ще бъде включена във водещата екологична политика на ЕС - Зелената сделка и има за цел да направи цялата хранителна верига от производството до потреблението по-устойчива и неутрална в своето въздействие върху околната среда.
Тимерманс координира стратегията, като включва комисаря Стела Кириакидес - за аспектите на безопасността на храните, полския еврокомисар Януш Войчеховских - за селското стопанство и литовския им колега Вирджинюс Синкевичиус - по отношение на морските продукти.
„От фермата до трапезата” предвижда законодателни действия и ще има конкретни цели за намаляване на риска и използването на пестициди, както и торове. Стратегията за биологичното разнообразие пък се очаква да въведе целта на ЕС за увеличаване на земите с биологично производство в рамките на ЕС.
Въпросът дали да се забави стратегията беше силно обсъждан през последните няколко седмици, като фермерската конфедерация COPA-COGECA призова за по-нататъшното отлагане и обсъждане на стратегията поради нарастващия натиск, който стои пред фермерите по време на избухването на COVID-19.
По подобен начин групата на Европейската народна партия (ЕНП) също призова за по-нататъшно отлагане поне след лятото, позовавайки се на „кризата, причинена от пандемията на коронавирус“.
Основната асоциация на ЕС за храни и напитки FoodDrinkEurope заяви, че отлагането може да бъде възможност за отчитане на променящия се пейзаж, причинен от COVID-19. Според Мела Фруен, генерален директор на FoodDrinkEurope, забавянето на стратегията не беше голяма изненада, тъй като COVID-19 хвърли в смут цялата глобална икономика, а хранителната система е подложена на тест, както никога досега. „Важно е Комисията да използва това време, за да гарантира, че стратегията може да отразява новия свят, в който живеем“, посочи още ръководителят на FoodDrinkEurope.