Двумесечното блокиране на дейността на баровете и ресторантите в Италия заради ограничаването на разпространението на коронавируса нанесе тежък удар по производителите на вино в страната, съобщи електронното издание ABS-CBN. Продажбите на вино както в Италия, така и за износ намаляха. Изнестната винарна Borgoluce, която изнася просеко в САЩ, е свила доставките с 90% през миналия месец. Винарският консорциум Chianti пък взе решение да съкрати производството с 20%. Неговият президент Джовани Буси определи предприетите действия като принудителни и радикални и прогнозира, че те могат да нанесат „сериозни икономически щети на компанията”.
Западът купува българско вино заради имиджа ни на слабо засегнати от коронавируса
Някои италиански винопроизводители дори разглеждат възможността за дестилиране на част от виното с най-слабо качество до етанол, използван за производството на гел на базата на спирт и вода за дезинфекция, който в обстановката на пандемия е изключително търсен. За целта винарски кооперации от 3-те най-големи производителки на напитката в света – Франция, Италия и Испания – изпратиха молба до Европейската комисия за отпускането на 350 млн. евро за реализацията на проекта за дестилиране.
От италианската асоциация на селскостопанските производители Coldiretti на свой ред представиха на правителството на страната план за преработката на най-малко 3 млн. хектолитра евтино вино в дезинфектант.