Начало » Новини » Коментари
23.04.2020 г.

Какъв спад се очаква в производството и експорта на зърно през 2021 г.

Анализ на ЕК, основан на данните от април 2020 г.
Какъв спад се очаква в производството и експорта на зърно през 2021 г.

sinor

Само преди дни Европейската комисия публикува обширен анализ за въздействието, което изолацията заради коронавируса COVID-19 се очаква да окаже върху икономиките в ЕС и по-специално – върху производството на селскостопанска продукция през стопанската 2020-2021 г. Пазарните прогнози се основават на данните, налични в началото на април 2020 г., като изключват зърнения баланс на Великобритания. Оценени са и метеорологичните условия в Европа през тази пролет.

Ще припомним, че за стопанската 2019-2020 г. производството на зърнени култури в Европейския съюз е нараснало до 294 милиона тона, което е с 4,5% повече от средното ниво, отчетено през последните пет години. При пшеницата реколтата е 131 млн. т, при ечемика – 55 млн. т и при царевицата – 70 млн. т.

Обобщените данни на ЕС сочат, че при зърнените култури ръстът в производството за 2019-2020 г. е бил с 9,4% по-голям от този за последните пет години. Не така обаче ще изглежда реколтата през стопанска година 2020-2021 г. Според експертите производството на основните зърнени култури се очаква да спаднат с 2,2%, а при маслодайните – с цели 11 процента. Лек ръст от 4,4 на сто се планира да има при протеиновите култури.

Докато през стопанската 2019-2020 г. реколтата от зърнени култури е възлизало на 294 млн. т, то през следващата 2020-2021 г. ще има спад и леколтата ще възлезе на 287,8 млн. т. Заради климатичните промени производството на пшеница ще бъде 126 млн. т  вместо 131-те милиона т година преди това. Спад се очаква още при ечемика и царевицата.

Намаление се планира и в нивата на износа, отчетени още през тази стопанска година 2019-2020 г., което е свръзано и с блокирания от март досега транспорт на ЕС и останалия свят. При зърнените култури тази година сривът в експорта се очаква да бъде 20 процента,  през следващата 2020-2021 г. се планира експортът на зърнени култури да намалее с 2,2 на сто. Срив се очаква при соята и останалите протеинови култури.

Единствено при маслодайните култури експортът няма да бъде засегнат поради търсенето и постоянните пазари, сочи анализът. Ако през 2019-2020 г. износът ще бъде около 1 процент, то през следващата стопанска година се планира да достигне 50%.

Много интересни са и данните за потреблението на тези храни. Ако тази година Европа ще потребява с 40 на сто повече зърнени култури спрямо последните 5 години, то следващата се очаква спад и то с цели 18 на сто. При маслодайните култури тази година се планира ръст от 49 на сто, а през следващата – едва 4,2%. При протеиновите култури ще се запази досегашното потребление.

И при плодовете се очаква спад, основно при ябълките. Според експертите тази стопанска година спадът в производството на пресни ябълки се очаква да бъде със 7 на сто спрямо предишните 5 години. През стопанската 2020-2021 г. намалението ще бъде още голямо – с цели 36 процента, сочи докладът на ЕК.

С 26 на сто по-малък износ на ябълки се очаква през тази година, а през следващата отрицателните стойности ще бъдат с 19 процента.

По отношение на млякото, където винаги се отчита свръхпроизводство, заради предприетите мерки досега увеличението на мляко и млечни продукти няма да е голям – и през тази, и през следващата година се планира то да бъде на плюс само с 0,4 на сто.

Ако тази година износът на млечни продукти все още ще бъде по-голям от досегашния, то през следващата година се очаква да намалее с над 6 процента.

Какъв спад се очаква в производството и експорта на зърно през 2021 г.
11757
 

Последни материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Свързани материали
Виж
Заместник министър-председателят и министър на земеделието на Молдова Владимир Боля пристигат на среща с Кирил Вътев
След заседанието на СТО
Важни правила за електронната търговия, постигнати от ЕС и СТО
Войчеховски ще води мисията
Заявки за участие за панаира InterFood Astana в Казахстан се подават до 26 януари
Според него е абсурдно да внасяме плодове и зеленчуци
Земеделският министър настоява за отпадане на разрешителния режим за напояване
Парламентът на ЕС одобри споразумението за свободна търговия с Нова Зеландия
Търговски връзки
Ще споделяме аржентински опит в кооперирането
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини