Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
16.04.2020 г.

Как да боядисаме здрави и красиви яйца

Как да боядисаме здрави и красиви яйца

Снимка на Цветан Чавдаров, всички права запазени

Боядисаните яйца са отличителният белег на светлия християнски празник. На пазара вече се появиха боите. Но в миналото боядисването на яйцата ставало с натурални багрила. Петко Рачов Славейков преди 110 години е дал следната рецепта за боядисване в зелено:

- Почистени и измити със студена вода лучени пера се поставят в тенджера, заливат се с вряла вода, кипват се на два пъти и се поставят веднага в студена вода. Изстисканият и прецеден от тях сок се вари на слаб огън, докато остане наполовина. В него се пущат и боядисват яйцата.

Разнообразни цветове могат да се получат от растения – ето как:

Червено – от плодове от синап, кора от дрян, отвара от риган;

Оранжево – от отвара от смрадлика, кора от нар, цветове от невен;

Жълто – от отвара от ябълкови кори, жълт кантарион и лопен, пъпки от бяла бреза, корени от куркума;

Сламенозлатисто – яйцата варим дълго с люспи от кромид лук;

Зелено – от отвара от коприва, спанак, подбел;

Лилаво – варим яйцата заедно със сушени червени боровинки, плодове от медуница и телчарка;

Синьо – от цветове на синя тинтява, планински чай;

Тайната на варенето

- Може и да не знаете, че за да е твърда черупката на яйцето, трябва да поставите яйцата за няколко часа в солена вода и след това да ги варите.

- Яйцата и водата, в която ще ги варим, трябва да са на стайна температура. Слагаме ги едновременно на огъня, а не чакаме водата да заври. В тенджерата прибавяме щипка сола, сухи стебла от джоджен и целина – те също заздравяват черупките.

- Подреждаме яйцата в широка тенджера на един ред, дъното постиламе с памук или тънка кърпа. За да са твърдо сварени, варим ги на умерен огън, а не на силен, 12-15 минути.

Как да боядисаме здрави и красиви яйца
14904
 

Последни материали
Виж
Спрямо споразумението за свободна търговия от 2016 г. обаче квотите растат
ЕС реално ще внася по-малко пшеница, ечемик и захар от Украйна
Сушата обаче влошава състоянието на царевица точно преди опрашването
Жътвата на пшеницата и ечемика във Франция върви изпреварващо
Окрупняването в сектора продължава през последните 10 години
Поголовието от свине и говеда в Германия спада заедно с броя на фермите
Ниските цени правят производството му нерентабилно
Сушата унищожи и тазгодишната реколта български боб, вносът е 90 на сто
Доклад на Синор.БГ
Законопроектът за агрохранителната верига е като Ферари без двигател. Няма да запали!
Изгорели са 7 от общо 122 декара с пшеница в блока
Разследват пожар в житен блок край монтанско село за умишлен палеж
Свързани материали
Виж
Над половината от доставените през първото полугодие идват от Турция
Нарасналият 11 пъти внос на яйца в САЩ свали цените им с 64 на сто
В ЕС липсват ясни правила за сектора
Председателят на птицевъдите предупреди, че е възможно сериозно поскъпване на яйцата
Как да изберем подходящ инкубатор за яйца?
Най-силно е увеличението при млечните продукти, яйцата и плодовете
Продажбите на биопродукти в САЩ нараснаха с над 2 на сто през 2024 г.
След значителни промени при вносителите извън основния клиент ЕС
Износът на яйца от Украйна нарасна двойно през първото тримесечие
За агнешкото се сещаме предимно по празници
И производството, и вносът на яйца у нас расте
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини