Начало » Новини » Интервю
10.04.2020 г.

Ивана Мурджева: Нужен ни е носещ сегмент в паянтовата структура на сегашното земеделие

Позицията на малките семейни фермери
Ивана Мурджева: Нужен ни е носещ сегмент в паянтовата структура на сегашното земеделие

sinor

За шестгодишното си съществуване Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели неведнъж е предлагало разумни икономически механизми, които биха насърчили младите хора по селата да се заемат със земеделие. Вместо разбиране обаче администрацията в министерството на земеделието (особено по времето на Порожанов) демонстрираше ПЪЛНА ГЛУХОТА спрямо предложенията на организацията.

През 2017 година, по време на земеделското изложение АГРА в Пловдив, Ивана Мурджева от ръководството на сдружението сподели пълното разочарование на колегите си от липсата на политики спрямо тях. „Поради тази безперспективност и тогава, и сега много пъти сме били на ръба да закрием нашата организация, затова днес, когато виждаме внезапния поврат в политиката на министерството, имаме надежда за промяна”, посочи пред Синор.бг Ивана Мурджева от ръководството на сдружението.

Вчера в писмо до министъра на земеделието Десислава Танева Мурджева изрази благодарност към новото отношение към малкия бизнес, с уверението че „от сдружението са готови да осигурят експертна и логистична подкрепа за реализирането на тази справедлива инициатива – равен достъп до пазара, с отчитане на спецификите на различните икономически сегменти”.

„Досегашната липса на политики към дребните земеделци в страната е причината структурата на българското земеделие да е паянтова, защото липсва базов сегмент”, посочи Мурджева. И припомни, че и в Европа, и по света малките семейни фермери заемат базов икономически дял в земеделието, който крепи заетостта в селските райони.

Според Мурджева, която е и правен консултант на сдружението, сега е времето държавата да приеме цялостен пакет от мерки за насърчаване и запазване  на малките стопанства, защото частичните решения в период на криза не решават кардинално проблема със заетостта в българското земеделие. "Вместо да се търси заетост сред безработните, сега е времето тези безработни да бъдат насърчени да започнат свой бизнес в земеделието", сподели още Ивана Мурджева.

Като признават, че „голяма част от малките стопанства нямат капацитет и възможност да предлагат директно продукцията си в търговските вериги, от организацията припомнят, че това не е резултат на настоящата кризисна ситуация, а ефект от дългогодишно подценяване на базовия икономически сегмент в земеделието – малките семейни фермери и преработватели.

В писмото си до министър Танева от сдружението посочват още, че „точно сега е нужно изграждането на логистични екипи и центрове, които да координират работата между фермерите и пазара. Създаването на така структура която ще осигури експертна помощ за малките стопанства за приемане на маркетингова стратегия и прилагане на добри практики за достъп до  магазинната мрежа, мерки, които трябваше отдавна да бъдат изготвени и приети от стопанствата си, за да се подпомогне комуникацията и преговорите между търговците и  фермерите”.

Със сигурност нещата ще се решат в рамките на следващата година и половина, не сега и не веднага. Но първата крачка е направена, затова се надяваме сегашната криза да отвори врата за новите политики”, посочи Мурджева и пред националното радио.

Ето и останалите предложения, включени в писмото до министър Танева.

„Сега е важно да се даде точно определение на на понятието семейно стопанство, ферма по отрасли и подотрасли. Необходима е и цялостна ревизия на данъчното и осигурително законодателство и освобождаването на тези структури от корпоративен данък и преминаване към опростен модел на облагане чрез патентен данък.

Това ще осигури свежи постъпления в държавния бюджет и ще изкара на светло и най-сенчестите субекти в сектора. Така ще бъдат създадени механизми за намаляване на сивия сектор и стимулиране на малките фермери към обявяване на производствата и извършване на производство и преработка при спазване на общи и достъпни правила. Само и единствено земеделски производители, платили патентния си данък (след 2020) година, би трябвало да  имат достъп до търговската мрежа и до директни продажби и канали за доставка.

Необходимо е насърчаване на сдружаването на производителите на регионален принцип и допускането до пазара на регионални производители. Може да се използва италианският модел на коопериране по схемата 60/30/10, при която в кооператив могат да се предлагат 60 % собствено произведени стоки, 30 % от съседни региони и 10 % национални. Това ще даде възможност на региони, непроизвеждащи даден продукт, да се снабдят с него от съседен регион, се посочва в писмото.

Необходимо е да се доразвие определението за малко стопанство до 2 000 стандартен производствен обем СПО и да се даде възможност на всички фермери, попадащи в категорията малко стопанство, да получават европейски и национални субсидии и подкрепа - само и единствено ако членуват в браншова или друга структура представляваща интересите им.

С цел насърчаване на сдружаването до фермерските пазари да се допускат единствено членуващите в браншова организация фермери. Различните форми на финансиране и подпомагане да става само и единствено за членуващи фермери.

Синор.бг публикува със съкращения позицията на сдружението, чиито членове безспорно са едни от най-уязвимите представители на агросектора. Да се надяваме на ефективен диалог с министър Танева, която очевидно се вслушва в разумните предложения за подкрепа на бизнеса в криза.

Екатерина Стоилова

Ивана Мурджева: Нужен ни е носещ сегмент в паянтовата структура на сегашното земеделие
28175
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Докъде ще стигне наглостта за сриване на дребното предприемачество
Ивана Мурджева: Малкият бизнес е лакмус за настъпване на криза в икономиката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини