Начало » Важно за фермера » Животновъдство
09.04.2020 г.

При домашното клане на агнета задължително викате държавен ветеринар

БАБХ
При домашното клане  на агнета задължително викате държавен ветеринар

sinor

Стопаните на дребни преживни животни, които извършват клане във фермите си за предстоящия Великден и Гергьовден, трябва строго да спазват общите структурни и хигиенни изисквания, предупредиха от агенцията по храните. Клане ще се извършва само във ферми, регистрирани като животновъден обект по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) и то само на ярета и агнета, които са собственост на фермера. Месото е предназначено единствено за лична консумация на купувача, се посочва в информацията от БАБХ.

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в цялата страна ще изготвят списъци на фермите, от които гражданите ще може да купуват заклани агнета за лична консумация. Списъците ще бъдат поставени на видно място в сградите на ОДБХ.

Собственикът на фермата, в която се извършва клане, ще уведомява Областната дирекция на агенцията най-малко 24 часа преди клането, за да бъде осигурен официален ветеринарен лекар, който да извърши преглед на закланите агнета.

При клане във фермата, персоналът е задължен да спазва всички санитарно–хигиенни изисквания, както и да използва лични предпазни средства.

Фермерите гарантират изпълнението на общите структурни и хигиенни изисквания към обектите, които произвеждат храни. Те представлява солидна основа, която осигурява производството на безопасни за потребителя храни.

Клането във фермите да се извършва в отделно обособено за целта място, което се състои от най-малко две помещения или от едно помещение, в което ясно са разграничени две зони - за „мръсни” операции и т.нар. „чиста” зона. Всички повърхности в помещението и инвентарът за клането на животните да са с ненарушена цялост и да позволяват измиване, почистване и дезинфекция, наклонът на пода да позволява лесно оттичане на водите.

Всички помещения от фермата, в които се борави с храни (в конкретния случай месо) трябва да се поддържат чисти и редовно да се измиват и дезинфекцират, за да не се допусне замърсяване на агнешкото месо с остатъци от извършваната дейност, прах и други.

С цел да се гарантира безопасността на добитото месо, закланите животни да се предават от фермера на крайния потребител без излишна забава.

Всеки фермер, изпълнявайки изискванията, гарантира, че безопасността на храните не е застрашена и по този начин осигурява високо ниво на защита на потребителя.

При домашното клане  на агнета задължително викате държавен ветеринар
28829
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
В шуменското село Пет могили
Откраднаха 4 агнета от незаключена селскостопанска постройка в неограден двор
Месото е от Северна Македония
Затворена е кланица, представяла вносни агнета за български
Никаква защита на родното производство
Месец преди Великден търговията с български агнета не върви!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини