Начало » Важно за фермера » Животновъдство
09.04.2020 г.

При домашното клане на агнета задължително викате държавен ветеринар

БАБХ
При домашното клане  на агнета задължително викате държавен ветеринар

sinor

Стопаните на дребни преживни животни, които извършват клане във фермите си за предстоящия Великден и Гергьовден, трябва строго да спазват общите структурни и хигиенни изисквания, предупредиха от агенцията по храните. Клане ще се извършва само във ферми, регистрирани като животновъден обект по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) и то само на ярета и агнета, които са собственост на фермера. Месото е предназначено единствено за лична консумация на купувача, се посочва в информацията от БАБХ.

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в цялата страна ще изготвят списъци на фермите, от които гражданите ще може да купуват заклани агнета за лична консумация. Списъците ще бъдат поставени на видно място в сградите на ОДБХ.

Собственикът на фермата, в която се извършва клане, ще уведомява Областната дирекция на агенцията най-малко 24 часа преди клането, за да бъде осигурен официален ветеринарен лекар, който да извърши преглед на закланите агнета.

При клане във фермата, персоналът е задължен да спазва всички санитарно–хигиенни изисквания, както и да използва лични предпазни средства.

Фермерите гарантират изпълнението на общите структурни и хигиенни изисквания към обектите, които произвеждат храни. Те представлява солидна основа, която осигурява производството на безопасни за потребителя храни.

Клането във фермите да се извършва в отделно обособено за целта място, което се състои от най-малко две помещения или от едно помещение, в което ясно са разграничени две зони - за „мръсни” операции и т.нар. „чиста” зона. Всички повърхности в помещението и инвентарът за клането на животните да са с ненарушена цялост и да позволяват измиване, почистване и дезинфекция, наклонът на пода да позволява лесно оттичане на водите.

Всички помещения от фермата, в които се борави с храни (в конкретния случай месо) трябва да се поддържат чисти и редовно да се измиват и дезинфекцират, за да не се допусне замърсяване на агнешкото месо с остатъци от извършваната дейност, прах и други.

С цел да се гарантира безопасността на добитото месо, закланите животни да се предават от фермера на крайния потребител без излишна забава.

Всеки фермер, изпълнявайки изискванията, гарантира, че безопасността на храните не е застрашена и по този начин осигурява високо ниво на защита на потребителя.

При домашното клане  на агнета задължително викате държавен ветеринар
16484

Последни материали
Виж
Съвети към градинаря
Искате богата доматена реколта – имате я!
Делът на европейските страни вм износа е близо три четвърти
Продажбите на вино в света намаляха с над 4 на сто през миналата година
Очаква се обаче седмица на валежи
Само южна Русия остава суха от целия Черноморски регион
По-добред да бъдат отписани
Над 66,4 милиона лева невърнати заеми от 2008 г. са разсрочени до ноември 2020 г.
Прогноза за времето
До 15 юни ще преобладават дъждовете, след 16-и очаквайте юлски горещини
Постановление 70 за защита на родните стоки
В супермаркетите ще се допуска кисело мляко само с до 1,6 процента сухо мляко
Свързани материали
Виж
Консултативен съвет по животновъдство
За празниците през кланиците се очаква да минат 150 хиляди агнета, при близо милион във фермите
Купувачите на централния пазар в Атина са в пъти по-малко от продавачите
Гръцките месари търпят огромни загуби заради коронавируса
БАБХ
Откъде домакинствата могат да си купят агнета директно от фермата
Съвети за успешна агнилна кампания
Овцевъди даряват 100 агнета на засегнатите стопани от чумата в Шарково
Пресечен е превоз на телета без документи
Разкриха нелегална кланица в Кърджалийско
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам