Начало » Новини » Коментари
23.03.2020 г.

Предложенията на биофермерите за спешни мерки в условията на изолация

Бизнесът реагира
Предложенията на биофермерите за спешни мерки в условията на изолация

По повод извънредното положение и предстоящата нагласа на фермерите за работа при карантинни условия ръководството на Българската асоциация Биопродукти е внесло в министерството на земеделието конкретни предложени за улесняване на работата на фермерите. На първо място стопаните предлагат да се избърза с превеждането на средствата за директни плащания за 2019 г., тъй като се появиха проблеми с доставките на семена, торове и препарати за пролетната сеитба.

„Смятаме, че трябва да се направи всичко възможно за съкращаване на сроковете за изплащане на оставащите схеми и мерки по ДП и ПРСР – зелени плащания, мярка 10, мярка 12-Натура и мярка 11. Ако са необходими допълнителни проверки в новия биорегистър, би могло плащанията по мярка 11 да се извършат не в пълния си обем а с процент редукция /в случай че се открият несъответствия/, но забавянето им до месец май или юни ще е пагубно за биопроизводителите”, посочват в писмото си от асоциацията.

Според тях тези мерки ще помогнат на бизнеса да преодолее първите затруднения, като например „появилата се несигурност, която кара повечето търговци и доставчици на семена, торове и препарати, да избягват всякаква гъвкавост и изискват 100% авансово плащане на всички доставки. Транспортът е затруднен и много по-скъп. В същото време и банковите институции също стават по-рестриктивни по отношение отпускането на заеми срещу субсидии”, се мотивират от асоциацията.

Като приветстват всички опити на администрацията за онлайн подаване на документи за регистрация, подаване на заявления за подпомагане и всякакви административни услуги, от асоциация Биопродукти предлагат тези действия да се доразвият и да преминем към изцяло безхартиено подаване на документи.

Затова и второто им искане е свързано с регистъра за биопроизводителите. „Неговото водене показа, че могат да се намерят достатъчно надеждни механизми за идентификация на земеделските стопани. Подаването на заявления и анкетни карти за пререгистрация по Наредба 3 /които и без това попълваме в електронен вид/ може да стане изцяло електронно онлайн в повечето случаи, без да обикаляме ветеринарни лекари, да изпращаме документи по различните общински и областни служби. Кризата с корона вируса може да даде тласък за електронизацията на електронните услуги на МЗХГ. В следващите дни предстоят регистрации на розопроизводители, подаване на заявления за използвани препарати по Програмата за зимните пръскания, по Програмата за борба с теления червей по картофите и още много мерки и схеми. Ще се радваме, ако разпоредите да бъдат намерени начини за онлайн комуникация с различните служби и звена на МЗХГ /чрез изпращане на сканирани документи, вместо носене на заверени копия/. Още повече, че се очакват сериозни трудности и задръствания при влизането в областните градове, където основно са съсредоточени службите за подаване на документи”, посочват в писмото си биофермерите.

Третото предложение е свързано с бъдещето прибиране на реколтата, където в някои сектори са необходими и пролетни ръчни обработки в стопанствата, особено що се касае до биоземеделците, които не могат да разчитат на хербициди.

„Ето защо е необходимо да помислим и да изработим съвместно ИНСТРУКЦИИ И ПРАВИЛА ЗА РАБОТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО по време на извънредното положение. Смятаме, че работата на полето е възможно най-малко рискова по отношение заразяването с коронавирус. Голямата опасност е тези мероприятия да не бъдат проведени и реколтата да не бъде прибрана, защото тогава от здравна криза ще преминем постепенно към продоволствена криза. Готови сме да съдействаме максимално за изработването на такива правила, които да са ясни и разбираеми за земеделците, а и за наетите в селското стопанство”, заключава ръководството на асоциацията.

С лично обръщение до земеделския министър Танева биофермерите припомнят, че „ситуацията е безпрецедентна и сме изправени пред огромно предизвикателство. Осъзнаваме огромната си отговорност, но не по-малко важно е да осъзнаем голямата роля, която ще играе българското земеделие, в справянето с кризата и осигуряването на прехраната на населението. Всичко, което се случва, е непознато за нас, и никой не може да предвиди нито продължителността му, нито последиците. Ето защо, така както в момента здравната общност, шивашката и фармацевтичната промишленост поемат предизвикателството и се включват активно в задоволяване на основните липси и потребностите на хората в България, е необходимо земеделската общност да поеме своите отговорности и да се осигури прехраната на българите, без да зависим от внос и транспортни коридори.

Убедени сме, че и Вие осъзнавате пред какви предизвикателства сме изправени и заявяваме готовността си за съвместно решаване на всички възникващи по време на кризата проблеми – макар и чрез видеоконферентни връзки и други съвременни комуникации”, завършва писмото от браншовата организация.

Предложенията на биофермерите за спешни мерки в условията на изолация
14332
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини