Производителите и преработвателите на свинско месо в САЩ все повече се притесняват, че пандемията от новия коронавирус може да изостри и без това вече силния недостиг на работна ръка във фермите и пакетиращите предприятия, съобщи електонното издание Brownfield.
По данни на икономиста Джоузеф Кърнс от базираната в щата Айова консултантска компания Kerns & Associates недостигът на работници вече е принудил някои пакетиращи предприятия да работят с намален капацитет. „Ако съчетаем това с безпричинните отсъствия от работа, които може да се дължат и на коронавируса, и не забравяме, че заразата може да навлезе в някои от тези предприятия, да ограничи дейността им и дори да доведе до затварянето им за дезинфекция, всичко това се трупа върху производителите”, обяснява Кърнс.
От американския Национален съвет на производителите на свинско месо вече изпратиха писмо до федералните и щатските власти с молба за намиране на решения за облекчаване на въздействието на пандемията върху бранша. Президентът на съвета Хауърд Рот заяви, че биха искали да се ускори издаването на работни визи, а администрацията да разработи планове за подкрепа за свиневъдите, засегнати от проблемите във веригата за доставки.