По всичко изглежда, че въпреки кризата с африканската чума по свинете 2019-та година не е била критична за пазара на свинско месо в страната, независимо от факта, че цените на международните пазари на два пъти скочиха и това се отрази негативно върху вноса на тази суровина.
На въпрос на Синор.бг какви количества свинско месо са внесени през миналата година от министерството на земеделието отговориха, че за единадесетте месеца на 2019 г. в страната са внесени 108 хил. тона свинско месо (прясно, охладено и замразено), което е с 2,1% по-малко спрямо 2018 година (данните са на НСИ). Традиционно доставките са изцяло от ЕС.
След кризата с Африканската чума по свинете, когато българската индустрия загуби около 20 на сто от производството си, вносът леко се е засилил, но въпреки това импортираните количества за периода юли - ноември 2019 г. са били с 5% под отчетения внос за същия период на 2018 г. Според експерти причината основно е във високите цени на междунородните пазари.
Само преди дни статистиката на агроминистерството изнесе и данни за общото количество свинско месо, преработено в кланиците през миналата година, което не показва срив при това производство. Спрямо 2017 година, когато в кланиците са били получени 75 161 т свинско месо, през миналата година тези количества са 78 229 т, което отговаря на вътрешните потребности.
По предварителни данни на агроведомството в кланиците са били преработени над 1,1 милиона тона свине.