Начало » Новини » Света
15.02.2020 г.

Пакистан включва фермерите в борбата със скакалците

Ще се плаща за събирането им на ръка по примера на Йемен
Пакистан включва фермерите в борбата със скакалците

Положението със скакалците от двете страни на индийско-пакистанската граница остава сложно, след като през ноември миналата година в региона започна безпрецедентно размножаване на трето поколение от вредителите, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана, цитирани от пакистанското електронно издание Tribune. Наскоро В Пакистан бе въведено извънредно положение заради нашествието на скакалците, които се местят от една част на страната в друга, унищожавайки цялата зеленина по пътя си. От пакистанския отдел за растителна защита използват най-различни мерки за борба с вредителите, включително разпръскване на пестициди от въздуха и на земята, но тъй като скакалците бързо минават от място на място, подпомогнати от благоприятното за размножаването им време, унищожаването им остава трудно, особено при необичайно високата им активност през зимата.

От отдела обаче взели решение за привличане на фермерската общност в страната за борба със скакалците чрез заплащане на събиране на вредителите на ръка. Насекомите са богат източник на белтъчинии и могат да се използват като съставка във фуражите за домашните животни. На животновъдите и компаниите за производство на фуражи е препоръчано да изкупуват от фермерите събраните скакалци. Това ще спести на отдела средства за пестициди и самолетно гориво, а фермерите не само ще помогнат за опазването на реколтата си, а могат и да припечелят по нещичко.

Пакистан въведе извънредно положение заради скакалците

Идеята далеч не е уникална – Пакистан в случая взема пример от Йемен, където по същия начин с привличането на местните общности през май 2019 г. бяха унищожени пустинните скакалци без щети за околната среда. Тогава правителството на Йемен предприе кампания под лозунга „Изяж скакалците, преди да изядат твоите посеви!”. Йеменските селяни събираха скакалците през нощта, докато вредителите почиват, и успяха да ги изтребят, осигурявайки същевременно източник на богата на белтъчини храна най-вече за бедното население. В Пакистан консумацията на насекоми обаче не е популярна, затова изкупуването на скакалците се очаква да даде по-добър ефект.

От пакистанския отдел за растителна защита виждат още една полза от кампанията – възможното намаляване на вноса на маслодайни култури в страната, който отстъпва съвсем слабо на този на петролни продукти. След извличането на маслото от соята остатъците се използват за храна на добитъка и домашните птици, а чрез кампанията за събирането на скакалците делът на соевото брашно във фуражите може да бъде свит в значителна степен, а оттам – и вносът на маслодайни култури.

Пакистан включва фермерите в борбата със скакалците
6691
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини