Начало » Новини » Страната
13.02.2020 г.

Смолянска област надхвърля двойно дела на селското стопанство в брутната добавена стойност

За 4 години отглежданите кози и свине в областта са нараснали над 2 пъти
Смолянска област надхвърля двойно дела на селското стопанство в брутната добавена стойност

Снимка: МЗХГ

За периода 2014-2019 г. земеделските производители в Смоляанска област са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 171 млн. лв. – близо 1,2% от общо предоставения за родното селско стопанство публичен ресурс през посочения период, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в Смолян, която е част от информационната  кампания по Директни плащания 2020 г., цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите. Иванов изтъкна, че през 2018 г. делът на аграрния сектор в общата брутна добавена стойност за икономиката на областта е 8,4%, което е съществено над средното за страната (3,9%).

През 2018 г. в Смолянска област са заявени с 40% повече говеда за подпомагане по линия на директните плащания в сравнение с 2014 г., той. Заместник-министърът уточни, че в областта се увеличават и заявените за подпомагане животни по схемите за овце-майки и кози-майки – с 27%. „През 2018 г. в областта е добито над 3 пъти повече козе мляко, отколкото през 2014 г., и с 21% повече биволско мляко. Увеличава се и производството на яйца с 12%“, добави той. Иванов посочи, че, през 2018 г. отглежданите кози и свине нарастват над два пъти спрямо 2014 г. По думите му в животновъдството най-застъпено е отглеждането на овце и говеда, като през 2018 г. тук се намират съответно 2,5% и 1,5% от поголовието от тези домашни животни в страната.

„Около 93% от използваната земеделска площ в областта през 2019 г. е заета с постоянно затревени площи, благоприятстващо пасищното животновъдство. Делът на обработваемата земя е едва около 5%“, обяви заместник-министърът. Според изнесените данни площите със зеленчуци заемат около 85% от обработваемата земеделска земя в областта, като най-силно развито е отглеждането на картофи. За периода 2014 – 2019 г. площите с трайни насаждения нарастват с около 2%, но остават сравнително малко в национален мащаб (0,3% от общите за страната). Значително се увеличават заявените за подпомагане площи със сливи, орехи и лешници.

Иванов припомни, че от 1 септември МЗХГ започва преброяване на земеделските стопанства. Производителите ще попълват данните предимно онлайн, като ще има и анкетьори, които ще обикалят по места. „От 1 до 18 септември ще тече попълването на електронния формуляр, а анкетите на терен за събиране на информация ще се извършват от 19 септември до 19 декември“, поясни той.

Заместник министърът изтъкна, че в момента се намираме във важен преходен период за Общата селскостопанска политика. „От догодина започва новият програмен период, по промените по който още текат преговори между държавите - членки на ЕС“, припомни той.

На срещата бяха представени и елементи от новата ОСП след 2020 г. През следващия програмен период 30% от бюджета за Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по новата ОСП ще са задължително за схеми, свързани с опазването на околната среда – агроеколия, биоземеделие, хуманно отношение, обясни Мария Стефанова от дирекция „Директни плащания“ в МЗХГ.

Стефанова представи новите моменти в хода на преговорния процес на ниво ЕС за ОСП. По думите й от особена важност в преговорния процес за България е сближаване и уеднаквяване на плащанията между държавите членки. „Водим преговори и да продължим да прилагаме преходната национална помощ и след 2020 г.“,  изтъкна Стефанова. Европейската комисия предлага намаляване на директните плащанията над 60 000 евро и таван от 100 000 евро, каза още тя и обясни, че България ще настоява за доброволно прилагане на таваните, както е през настоящия програмен период.

Всички земеделски стопани могат да се запознаят и да научат повече подробности от страницата на МЗХГ, където регулярно се публикува актуална информация. На електронен адрес cap@mzh.government.bg могат да се изпращат предложения, свързани с новата ОСП и изготвяне на стратегическия план.

Пред около 100 земеделски стопани в Смолян експерти на МЗХГ представиха и предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони. Производителите бяха запознати и с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност и приемите по новата Национална програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. Директорът на областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие” в Смолян Денислав Костов обяви индикативния график за предстоящите оторизации по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2019.

Смолянска област надхвърля двойно дела на селското стопанство в брутната добавена стойност
8831
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Горските в Смилян разрешават отстрел на мечка-стръвница, нанесла щети на фермери
Отстреляна е стръвница, изтормозила село Арда
Нападенията от мечки в Смолянско са нараснали близо 2 пъти през септември
Само на територията на РИОСВ-Смолян
Нападения на мечки са причинили 28 щети на селскостопанско имущество през август
Отстреляни са само 2 от разрешените 5 мечки
Близо 200 нападения от кафява мечка са регистрирани в Смолянско за година
При високото му качество цените гонят 20 лева за килограм
Пчеларите в Смолянско удвоиха добивите от мед
Обяви на силно занижени цени циркулират из социалните мрежи
Завличат потребителите в Смолянско с масови измами за доставка на пелети
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини