Начало » Новини » Страната
13.02.2020 г.

Смолянска област надхвърля двойно дела на селското стопанство в брутната добавена стойност

За 4 години отглежданите кози и свине в областта са нараснали над 2 пъти
Смолянска област надхвърля двойно дела на селското стопанство в брутната добавена стойност

Снимка: МЗХГ

За периода 2014-2019 г. земеделските производители в Смоляанска област са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 171 млн. лв. – близо 1,2% от общо предоставения за родното селско стопанство публичен ресурс през посочения период, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в Смолян, която е част от информационната  кампания по Директни плащания 2020 г., цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите. Иванов изтъкна, че през 2018 г. делът на аграрния сектор в общата брутна добавена стойност за икономиката на областта е 8,4%, което е съществено над средното за страната (3,9%).

През 2018 г. в Смолянска област са заявени с 40% повече говеда за подпомагане по линия на директните плащания в сравнение с 2014 г., той. Заместник-министърът уточни, че в областта се увеличават и заявените за подпомагане животни по схемите за овце-майки и кози-майки – с 27%. „През 2018 г. в областта е добито над 3 пъти повече козе мляко, отколкото през 2014 г., и с 21% повече биволско мляко. Увеличава се и производството на яйца с 12%“, добави той. Иванов посочи, че, през 2018 г. отглежданите кози и свине нарастват над два пъти спрямо 2014 г. По думите му в животновъдството най-застъпено е отглеждането на овце и говеда, като през 2018 г. тук се намират съответно 2,5% и 1,5% от поголовието от тези домашни животни в страната.

„Около 93% от използваната земеделска площ в областта през 2019 г. е заета с постоянно затревени площи, благоприятстващо пасищното животновъдство. Делът на обработваемата земя е едва около 5%“, обяви заместник-министърът. Според изнесените данни площите със зеленчуци заемат около 85% от обработваемата земеделска земя в областта, като най-силно развито е отглеждането на картофи. За периода 2014 – 2019 г. площите с трайни насаждения нарастват с около 2%, но остават сравнително малко в национален мащаб (0,3% от общите за страната). Значително се увеличават заявените за подпомагане площи със сливи, орехи и лешници.

Иванов припомни, че от 1 септември МЗХГ започва преброяване на земеделските стопанства. Производителите ще попълват данните предимно онлайн, като ще има и анкетьори, които ще обикалят по места. „От 1 до 18 септември ще тече попълването на електронния формуляр, а анкетите на терен за събиране на информация ще се извършват от 19 септември до 19 декември“, поясни той.

Заместник министърът изтъкна, че в момента се намираме във важен преходен период за Общата селскостопанска политика. „От догодина започва новият програмен период, по промените по който още текат преговори между държавите - членки на ЕС“, припомни той.

На срещата бяха представени и елементи от новата ОСП след 2020 г. През следващия програмен период 30% от бюджета за Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по новата ОСП ще са задължително за схеми, свързани с опазването на околната среда – агроеколия, биоземеделие, хуманно отношение, обясни Мария Стефанова от дирекция „Директни плащания“ в МЗХГ.

Стефанова представи новите моменти в хода на преговорния процес на ниво ЕС за ОСП. По думите й от особена важност в преговорния процес за България е сближаване и уеднаквяване на плащанията между държавите членки. „Водим преговори и да продължим да прилагаме преходната национална помощ и след 2020 г.“,  изтъкна Стефанова. Европейската комисия предлага намаляване на директните плащанията над 60 000 евро и таван от 100 000 евро, каза още тя и обясни, че България ще настоява за доброволно прилагане на таваните, както е през настоящия програмен период.

Всички земеделски стопани могат да се запознаят и да научат повече подробности от страницата на МЗХГ, където регулярно се публикува актуална информация. На електронен адрес cap@mzh.government.bg могат да се изпращат предложения, свързани с новата ОСП и изготвяне на стратегическия план.

Пред около 100 земеделски стопани в Смолян експерти на МЗХГ представиха и предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони. Производителите бяха запознати и с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност и приемите по новата Национална програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. Директорът на областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие” в Смолян Денислав Костов обяви индикативния график за предстоящите оторизации по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2019.

Смолянска област надхвърля двойно дела на селското стопанство в брутната добавена стойност
8987
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
От селскостопанска постройка в местност край село Подвис
Разследват кражба на селскостопански и строителни инструменти в Смолянско
Предстоящо
От Селскостопанската академия ще разясняват екоизискванията в началото на юли
Предстоящо
На 27 и 28 юни експерти от Селскостопанска академия организират семинари за пчелари и животновъди в Родопите
С нанесени щети на селскостопанско имущество и домашни животни
Регистрираха 14 нападения от кафяви мечки в Смолянско през май
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Горските в Смилян разрешават отстрел на мечка-стръвница, нанесла щети на фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини