Начало » Новини » Коментари
20.01.2020 г.

НАП ще има официален достъп до системата ИСАК от 2020 г.

Наредба за директните плащания - промени
НАП ще има официален достъп до системата ИСАК от 2020 г.

sinor

От тази година Националната агенция за приходите ще има достъп и възможности за извлечения от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), които ще им бъдат предоставяни от фонд „земеделие“ – Разплащателна агенция. Това е записано в промените към наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, по които браншовите организации могат да дават становищата си до 17 февруари тази година.

Синор.бг вече ви информира за основните изменения в наредбата, затова ще се спрем на някои подробности, свързани с прилагането на схемите за подпомагане.

С промени в членове 13 - ал. 5, 16а - ал. 5, 16в - ал. 3 и 16г - ал. 5 и на Наредба № 105 от 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на интегрираната система за администриране и контрол се цели уеднаквяване на разпоредбите с практиката и внасяне на яснота за прилаганите от министерството и фонда процедури.

Създава се нова глава седма по системата за електронни услуги (СЕУ). В съответствие с приоритетите на правителството за въвеждане на електронно управление фондът разработва Система за електронни услуги (СЕУ), чрез която да предостави възможност на кандидатите да получават информация със справочна цел, за електронно подаване на заявления за подпомагане, създава се среда за комуникация и обмен на документи и информация между кандидатите за подпомагане и ДФЗ-РА и се осигурява свързаност с регистрите от държавната администрация.

По отношение на проверките, свързани с обвързаната подкрепа при зеленчуците, в чл.30 - ал 2, т.1, чл.30а - ал.2, т.1, чл.30б - ал.2,т.1, чл.30в - ал.2, т.1 и в чл.31 - ал.3, т.1 се регламентира, че площи, заявени за подпомагане, на които се установи различна култура от подпомаганата по съответната схема, се наддекларират. Това отменя останалите членове 30 - ал. 2, т. 2 и ал. 3, чл. 30а, -ал. 2, т. 2, чл.30б - ал.2, т.2, чл.30в - ал. 2, т.2 и чл.31 - ал. 3, т.2 поради смислово прецизиране на съответните разпоредби.

В чл.31а - ал.1 допълнително се пояснява разпоредбата, като се създава референция към чл. 37, ал.2 от ЗПЗП и се уточнява, че това са административни проверки по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци. С ал. 2 от същата правна норма се регламентира задължение за МЗХГ при извършване на теренни проверки да осъществява контрол и на площите, заявени за подпомагане с култура, несъответстваща на актуалния начин на трайно ползване на физическия блок, в който попада културата, с оглед предотвратяването на случаи на отпускане на субсидии, когато начинът на трайно ползване на физическия блок не отговаря на заявения вид култура. Създава се алинея 3 от горецитираната разпоредба, с която се регламентира извършване на проверки по отношение на наличието на заявената култура, както и за спазването на минималните агротехнически мероприятия, позволяващи получаване на добив от площите или за следи от растителни остатъци от заявената култура.

Извършването на проверките ще се осъществява на основата на заповед на министъра на земеделието, храните и горите, както е посочено в алинея 4.

По отношение на схемите за обвързано подпомагане при животните в чл.27в, ал.3 се постановява, че при придвижване на животни на територията на страната, страните по ветеринарномедицинското свидетелство (ВМС) и по документа за реализация на животни трябва да съвпадат.

По отношение на подпомагането на производителите на индустриален коноп, което ще става по Схемата за единно плащане на площ, то при доказване на производството, фермерите ще са длъжни да представят всички оригинални етикети от използваните опаковки семена. Определят се задълженията на ДФЗ-РА по отношение на маркирането на етикетите, съхранението на копията и връщането на оригиналите на етикетите на кандидата. В новата алинея 6 към горепосочената разпоредба се пояснява, че площите със заявена култура коноп подлежат на подпомагане, когато кандидатите, заявили културата, са получили разрешение за отглеждане на коноп от МЗХГ съгласно разпоредбите на Наредба № 1 от 12.03.2018 г. за условията и реда за издаване на разрешение за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листна маса, цветните и плодните връхчета, за търговия и контрол.

В алинея 7 се определя задължение на МЗХГ да предоставя на ДФЗ-РА информация за издадените разрешителни за отглеждане на култура коноп и размера на площта, за която има издадено разрешение, в срок не по-късно от 1 декември в годината на кандидатстване. В алинея 8 се регламентира, че когато установена площ с култура коноп е по-голяма от тази, за която е получено разрешение за отглеждане на културата, съгласно Наредба № 1 от 12.03.2018 г., площта, надвишаваща разрешената се наддекларира.

НАП ще има официален достъп до системата ИСАК от 2020 г.
19804
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини