Начало » Новини » Коментари
17.01.2020 г.

Критериите по подмярка 6,3, одобрени от мониторинговия комитет

Приемът на проекти е януари-март
Критериите по подмярка 6,3, одобрени от мониторинговия комитет

sinor

До края на януари се очаква да започне приемът на проекти по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ (ТПП), изцяло ориентиран към животновъдите, пострадали от чума по свинете и овцете и грипа по птиците. Според индикативния график проектите ще се приемат до март тази година, като самите критерии за подпомагане бяха одобрени на 14-то заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020, проведен на 15 януари.

Разгледаните критерии отразяват приетите предложения на заинтересованите страни, като целта е да се предостави възможност на малките свиневъдни, птицевъдни, козевъдни и овцевъдни стопанства да преодолеят неблагоприятните икономически последици. Чрез осигурената подкрепа те ще могат да запазят конкурентните си предимства спрямо по-големите земеделски стопанства. Затова имаксималният размер на едно проектно предложение е 15 хил. евро.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 6 млн. евро.

Според одобрените критерии първият приоритет ще бъде проектни предложения, които се изпълняват в сектор „Животновъдство“, където ще се дават максимално 30 точки.

Критерият за оценка 1.1 е за предложения на кандидати, които към момента на подаване на проектното предложение имат регистрирани животновъдни обекти за  дребни преживни животни, свине или птици с по-голям брой животни; минимално изискване: Когато СПО на земеделското стопанство на кандидата към момента на кандидатстване включва животни от приоритетните сектори, 1 евро СПО, формиран от отглежданите към момента /или към момента на унищожаване на животните в животновъдния обект/ на кандидатстване животни от приоритетните сектори, се умножава по коефициент 0,00375– 30 т.

Приоритет 2 е за „Проектни предложения, които се изпълняват в сектор „Животновъдство“ с 20 максимален брой точки.

Критерий за оценка 2.1 Проектни предложения на кандидати, чиито животни са били унищожени (убити) в следствие на заболяване от Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца (грип) по птиците.- 20 т.

Приоритет 3 е за „Проектни предложения на  кандидати в райони с установено огнище на заболявания.“- 15 максимален брой точки.

Критерият за оценка по 3.1 е за предложения, подадени от кандидати,  чиито животновъден обект/обекти към момента на подаване на проектното предложение са разположени в населено място с установено огнище на заболяване от: Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца (грип) по птиците- 15 т.

Критерий за оценка 3.2 Проектни предложения подадени от кандидати,  чиито животновъден обект/обекти към момента на подаване на проектното предложение са разположени в община с установено огнище на заболяване от: Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца (грип) по птиците- 10 т.

Критерий за оценка 3.3 Проектни предложения подадени от кандидати,  чиито животновъден обект/обекти към момента на подаване на проектното предложение са разположени в административна област с установено огнище на заболяване от: Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца (грип) по птиците- 5 т.

Приоритет 4 „Проектни предложения представени от кандидати, с по- малък размер на СПО на земеделското стопанство“- 15 максимален брой точки.

Критерий за оценка 4.1 е за предложения подадени от кандидати,  чиито земеделските стопанства имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 2 хил евро и 3 999 евро, към момента на подаване на проектното предложение- 15 т.

Критерий за оценка 4.2 е за предложения подадени от кандидати,  чиито земеделските стопанства имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 4 хил. евро и 5 999 евро, към момента на подаване на проектното предложение- 10 т.

Критерий за оценка 4.3 е за проектни предложения подадени от кандидати, чиито земеделските стопанства имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 6 хил. евро и 7 999 евро, към момента на подаване на проектното предложение- 5 т.

Приоритет 5 „Проектни предложения на кандидати в планински райони“- 10 максимален брой точки

Критерий за оценка 5.1 е за предложения на фермери, чиито земеделски стопанства (животновъдният обект/обекти и използваните земеделски площи) изцяло са разположени в планински район съгласно Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват – приета с ПМС № 30 от 15.02.2008 г., обн., ДВ, бр. 20 от 26.02.2008 г., в сила от 26.02.2008 г.- 10 т.

Критерий за оценка 5.2 е за предложения на кандидати, чиито животновъден обект/обекти в стопанството изцяло са разположени в планински район съгласно Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват – приета с ПМС № 30 от 15.02.2008 г., обн., ДВ, бр. 20 от 26.02.2008 г., в сила от 26.02.2008 г.- 5 точки.

Приоритет 6 „Проектни предложения на кандидати с  образование в областта на ветеринарната медицина“- 10 максимален брой точки

Критерий за оценка 6.1 е за предложения от кандидати, които имат завършено средно и/или висше образование в областта на ветеринарната медицина- 10 т.

Критерий за оценка 6.2 е за проекти, представени от кандидати, които имат завършено средно и/или висше образование в областта на животновъдството- 5 т.

По така приетите критерии сборът на максималния брой точки е 100. Ще се подпомагат проектни предложения, получили най-малко 15 точки съгласно критериите за оценка на проекти.

*Максималният брой точки по Приоритет № 3 е 15 точки, като оценката се получава в зависимост от съответствието на проектното предложение с един от критериите за оценка /№3.1, №3.2 или №3.3/, като не се натрупват точките по отделните критерии за оценка.

Критериите по подмярка 6,3, одобрени от мониторинговия комитет
16071
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
В края на септември ще има сключени договори по подмярка 6,3, обеща Танева
Фонд „Земеделие”
Проекти с над 26,82 точки по подмярка 6.3 минават на следващ етап на разглеждане
Фонд „Земеделие”
Кандидатите по подмярка 6,3 за малки стопанства покриват половината от бюджета
Комитет по наблюдение на ПРСР
Най-много точки по подмярка 6,3 ще трупат фермери, унищожили животните си заради огнища на грип
Фонд Земеделие
Двойно повече са проектите по 6,3 за малки стопанства, внесени до края на септември
Електронно чрез ИСУН
От днес до 30 септември ще върви приемът по подмярка 6,3 за малките стопанства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини