Много албански животновъди са на път да фалират заради вноса на месо от България и Румъния, което излиза с около 50 леки (81 стотинки по текущия курс – бел. ред.) по-евтино от местното производство, съобщи албанската телевизия „Топ Ченъл”, цитирана от Българското национално радио.
„Няма пазар. Не можем да се съревноваваме с българското месо. Не можем да продаваме нашето агнешко на пазара“, заявява пред телевизията албански производител.
„Купувачите предпочитат месото от чужбина заради цената. То струва 250 леки, а нашето е 300 леки“ за килограм, обяснява негов колега.
Според местните производители изискванията, налагани им от държавата, оскъпяват продукцията и това кара месопреработвателните фирми да купуват месо и мляко от чужбина. „Имам 50 овце и кози, които не са регистрирани, защото ми искат по 200 леки за всяка от тях. Не мога да си позволя регистрация, лекарства, наем на земя и всичко останало“, изтъква друг албански фермер.
Липсата на точна документация в месарниците в Албания също създава предпоставки за въвеждане в заблуда на потребителите. Ако на пазара кажат, че продават прясно местно месо, шансовете то да е българско или румънско са големи, коментират от „Топ Ченъл“.