Производството на колбаси в Италия е изправено пред криза заради поскъпването на свинското месо, което свива печалбите на много компании и ги води към фалит, съобщи електронното издание EuroMeat. Само за 6 месеца цената на свинското в страната се повиши с 40% заради ръста на търсенето от Китай, където африканската чума по свинете доведе до огромен спад в поголовието.
Според президента на италианската индустриална асоциация на производителите на меса и колбаси ASSICA Никола Левони секторът прекалено дълго се е сблъсквал с поредица от безпрецедентни проблеми, които са изтощавали постепенно компаниите. Липсата на суровини, търговските бариери и високите цени са реална заплаха за много от производителите. „Ако положението на пазара не се подобри в близките няколко месеца, приемайки адекватно крайната цена на продуктите, още през март най-малко 30% от нашите компании ще се окажат в положение на икономически и финансови затруднения”, категоричен е Левони. Той призова италианското правителство да предприеме мерки в подкрепа на производителите на колбаси.
На свой ред министърът на селското стопанство на Италия Тереза Беланова заяви, че властите са готови да инвестират 1,5 млн. евро в „активна кампания за реклама на сушено месо”, а в близко бъдеще в сътрудничество с министерството на външните работи трябва да бъде разработен план за държавна подкрепа с цел популяризиране и защита на италианските продукти.