Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) съвместно с Институт за агростратегии и иновации (ИАИ) организира на 5 и 6 декември в София съвместен форум, насочено към стартиращи компании в сферата на хранителновкусовата промишленост. Събитието ще се проведе на бул. „Черни връх“ 47, в Бизнес център „Витоша“.
EIT Food Startup Awareness Event е мотото на форума и е посветен на стартиращите компании от хранителната индустрия. Това е първото по рода си събитие, провеждано на тази тема у нас. Освен конференция по време на двудневното събитие ще се оргенизират и работилници workshop, представящи новосъздадените фирми. Съответно конференция е насрочена за 5 декември и е посветена на „Иновациите и предприемачеството в агро-хранителната система в България”. На 6 декември ще има Workshop за стартъпи.
EIT Food е водеща европейска инициатива за иновации, работеща върху това да направи хранителната система по-устойчива, здравословна и надеждна. Това е независим орган на Европейския съюз, създаден през 2008 г. да работи за предприемачеството и иновациите в хранителния сектор в Европа. Членовете на общността EIT Food са участници от световна класа в международната сфера на храните - над 50 партньори от водещи фирми, изследователски центрове и университети в 13 държави.
Визията на EIT Food е да постави Европа в центъра на глобалната революция в иновациите и производството на храни и нейната стойност в обществото, като същевременно спомогне да се повишат уменията и предприемаческия дух в сектора и да разгърне потенциала на малките и средни предприятия.
Институтът за агростратегии и иновации е неправителствена организация, работеща за въвеждане на високите технологии и дигиталните решения в агро-хранителната индустрия, осигурявайки информираност, консултантски услуги, менторство и различни форми на финансиране за стартиращи и вече работещи компании.