Начало » Новини » Интервю
21.11.2019 г.

Светлана Боянова: Фермерите са демотивирани да кандидатстват за иновации по подмярка 16,1 от ПРСР

Още едни неусвоени средства
Светлана Боянова: Фермерите са демотивирани да кандидатстват за иновации по подмярка 16,1 от ПРСР

sinor

В продължение на цели 4 години Институтът за агростратегии и иновации беше сред най-заинтересованите организации, които работеха активно за прокарването на подмярка 16,1, насочена към подпомагане на оперативните групи за въвеждане на иновации в българското земеделие. След дълготото протакане мярката най-после беше отворена. Пред Синор.БГ директорът на института Светлана Боянова представи вижданията си по изпълнението на иновативната подмярка от програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 г., които за жалост силно се разминавам с очакванията на специалистите.

Г-жо Боянова, ще навлязат ли иновациите в българското земеделие след откриването на приема на проекти по подмярка 6,1 от селската програма?

Силно се съмнявам, защото с одобрените насоки за кандидатстване според мен смисълът на доброволно търсене на иновации от страна на земеделския стопанин изцяло беше подменен. Идеята на това подпомагане, заложено от Европейската комисия, е самият фермер да си сътрудничи с когото той прецени, че му е нужен в прилагането на дадената иновация и че тази иновация ще бъде довършена докрай. А на практика министерството административно наложи в оперативните групи задължително да участва представител на системата на Селскостопанска академия или на някой университет, в което на пръв поглед няма нищо лошо. Но нали идеята е инициативата да дойде от фермера – от човека на бизнеса, който ще използва дадената рационализация? Със сигурност в научната общност има страхотни по своята същност иновативни разработки. Но на този етап ССА не разполага с публична информация за иновациите, по които работи, така че тази информация да е достъпна до фермерите. И когато им потрябва идея за техния бизнес, те да се насочат към нея.

Значи според вас със задължителното участие на научните екипи те иззеха инициативата от фермерите, така ли?

За мен този начин на структуриране на оперативните групи означава друг, а не ти като фермер, да ти определя кой може да участва в иновативната идея, за която ти настояваш. Получава се така, че ако примерно земеделският стопанин отиде в даден институт и представи какво му е необходимо като иновация, оттам ще го насочат само към определени специализанти, които до този момент са се занимавали в тази област. И това на практика е ограничение, защото блокират фермерите да си изберат друг експерт. В резултат на което стопаните ще станат недопустими за подпомагане, защото дори да имат своя интересна идея, тя ще остане нереализирана поради факта, че няма готовност от страна на науката да работи по нея. А в останалите европейски държави не е така – инициативата изцяло е в ръцете на земеделските производители.

Има и други блокиращи изисквания, особено при използването на цифровизацията при изпълнението на тези проекти. Заложено е само 20% от стойността на всички допустими разходи да бъде за дигитализация, а знаете, че иновациите се базират основно на цифрови технологии.

При това положение какви са прогнозите ви за усвояването на ресурса по тази подмярка?

Не съм сигурна, че в този програмен период нашите земеделци ще опитат добрия вкус от тази подмярка, както това се вижда от опита на останалите държави в ЕС. Знаете, че по наше настояване бюджетът за един проект по подмярка 16,1 беше намален от 1 милион евро на 460 хиляди евро. Но според насоките за кандидатстване разпределението на този бюджет – в съответни проценти за анализи, проучвания и популяризиране, лично аз смятам, че стопаните никога няма да постигнат тази възможност за въвеждане на иновациите, която иначе предоставя програмата.

Мотивът на администрацията беше, че тези изисквания се въвеждат, за да няма злоупотреба с тези средства. Но реално погледнато, точно с тези промени има опасност да се получи нездрав интерес при кандидатстването, защото за това дават пари. Всичко това според мен ще подейства демотивиращо при кандидатстването по тази мярка.

Вероятно ще има проекти, но пречките, както посочих, са големи. Искрено се надявам все пак да има хора, които биха успели да реализират свой иновативен проект и горещо бих и ги поздравила. Но още веднъж подчертавам – изискванията действат демотивиращо, което означава, че бюджетът няма да бъде усвоен. Аз съм сигурна, че ще остане неизползван ресурс, който впоследствие ще бъде прехвърлен към по оборотните и атрактивни мерки от програмата. Освен това със сигурност ще има забавяне и при одобрението на проектите, защото все още липсва яснота за това кой ще ги оценява. Има постановление на Министерския съвет за външни оценители, но процедурите не са задействани.

Болно ми е, защото от четири години аз съм активен посланик на Европейското партньорство за иновации в България. Имах огромно желание тази мярка да стартира, но не в този вид.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Светлана Боянова: Фермерите са демотивирани да кандидатстват за иновации по подмярка 16,1 от ПРСР
28099
 

Последни материали
Виж
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Свързани материали
Виж
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
Наука и бизнес
Вътев: Да привлечем младите хора в сектора, срещайки ги със световно доказали се учени
От 20 до 24 февруари в Пловдив
SPP EXPO е ново изложение за зърно и зелени технологии, в рамките на АГРА 2024
Министерството на иновациите и растежа
На 9 януари ще има онлайн информационен ден за внедряване на иновации в предприятията
В сътрудничество с учени и университетски преподаватели при изпълнението
МЗХ проведе встъпително обучение на бенефициенти по проекти за иновации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини