Начало » Важно за фермера » Животновъдство
20.11.2019 г.

Шилетата са най-уязвими към паразитни заболявания

Доц. д-р Никола Методиев – Институт по животновъдни науки - Костинброд
Шилетата са най-уязвими към паразитни заболявания

От всички видове домашни животни овцата се опаразитява най-често и в най-голяма степен поради: Дългият период на пасищно отглеждане; Практиката да се отглеждат овцете през оборния период на несменяема постеля; Силно изразеният стаден инстинкт и близкият контакт предразполага разпространението на някои паразитози (краста)

Опаразитените овце приемат по-малко фураж. Икономическите загуби достигат до 90-100%. Загубите се изразяват в: загуба на живо тегло, отслабване на имунитета и предразполагане към вторични инфекции, спадане на млечността, влошаване качеството на вълната,смърт.

От всички категории овце най-уязвими и с най-високи загуби от опаразитяване са агнета и шилетата оставени за разплод (от 2 до 12 месечна възраст). Младите животни имат все още слаба и неукрепнала имунна система.Освен това съществува и възрастова възприемчивост към определени паразитози, към които възрастните животни са невъзприемчиви. Опаразитените животни изостават в растежа си, измършавяват, вълната им се проскубва, страдат от вторични белодробни и храносмилателни заболявания.

Най-често срещаните паразитози по агнетата и шилетата са:

Мониезиоза – причинява се от тении (цестоди) – Moniezia expansa и Moniezia benedeni. Тениите са дължина от 1 до 5 m и щирина 1,5 cm, развиват се в тънките черва. Болните животни отделят с фекалиите яйца, които се поглъщат от малки пасищни кърлежчета. Овцете се заразяват, като заедно с тревата поглъщат и кърлежчета, заразоносители. Заболяват най-често агнета на 2 до 6-месечна възраст. В организма на агнетата тениите се развиват в продължение на един месец, но преживява в червата до 5-6 месеца. Заболяването се появява 1-2 месеца след изкарване на агнетата на паша. Болните агнета изостават в растежа, изморяват се лесно, намаляват пашата, жаждата се увеличава. Появява се диария и в изпражненията се забелязват части от тенията. При възрастните овце тези тении се развиват рядко и слабо.

Танева: От 2021 г. над 14 хиляди овце и кози остават без преходна помощ, ако не договорим друго

Стронгилоидоза – причинителя се причинява от кръгъл червей (нематод) –Strongyloides papillosus. Представителите на този вид червей могат да живеят както като паразити и така като свободни организми. Тези паразити се развиват само в младите животни. Способността им да имат свободно живеещ стадий в биологичния си цикъл има голямо значение за разпространението и епизоотологията на стронгилоидозата. Наличието на слабо инвазирани животни през пролетта, при благоприятни условия – обилна влага и висока температура- може да стане причина за масово инвазиране на агнетата. Женските паразити се локализират в тънките черва, а мъжките, след оплождане на женските, приключват живота си в белите дробове. Паразитите увреждат тънките черва и тяхната функция. Явява се тежка диария, загуба на апетит, отслабване, временно залежаване и много често масова смъртност. Преживелите агнета остават дребни и не могат да развият продуктивните качества характерни за породата.

Буностомоза - Причинител е нематода Bunostomum trigonocephalum. Ларвите на този паразит се излюпват във външната среда и постъпват в организма на овцете по два начина: директно – чрез храната и индиректно – през кожата и по кръвен път се отнасят до белите дробове и оттам в червата. Постъпилите ларви и по двата начина се вмъкват в лигавицата на тънките черва и се превръщат в полово зрели паразити. Тази болест се развива главно през лятно-есенния период и обхваща лошо охранените шилета. Паразитиращите в тънкото черво буностоми се хранят с кръв и тъканни частици. При залавянето си за лигавицата те предизвикват ранички и кръвоизливи, които стават огнище на вторични и инфекции. Заболелите шилета отслабват бързо, развиват анемия, обезводняват се, появява се диария. Ако не се вземат мерки и при масова инвазия овцете умират за няколко дни.

Хабертиоза - Причинява се от Chabertia ovina. Болестта е посевместно разпространена в страната. Клинично се проявява през есента и зимата. Боледуват предимно шилетата. Проявава се общи смущения и чревни разстройства.

Трихостронгилидози. Това наименование отговаря на голяма група заболявания, причинявана от семейство нематоди, най-опасен от които е вида Haemonchus contortus. Тези червеи паразитират в целия стомашно-чревен тракт. Заразяването става през целия пасищен сезон. Инвазирането става с поетата трева или чрез замърсена вода. Важно условие за възникване на трихостронгилидози са продължителното държане на паша в малки пасищни участъци на възрастни овце с подрастващи животни; особено опасни са прикошарните пасища и околоводопойните участъци; същата опастност за паша представляват и крайречните влажни места за пладнуване. Заболяването протича с отслабване, проскубване на вълната, диария. При силна инвазия настъпва и смърт.

Диктиокаулоза. Заболяването се развива като ензоотия сред младите овце с признаци на бронхопневмония, общо изтощение и с висока смъртност. Причинител на болестта е нематода Dictyocaulus filaria. Заразяването става с хранат и водата. Ларвите по кръвен и лимфен път достигат до белите дробове, където се развива половозрялата форма на паразита. Червеят прилича на бял конец с размери 15 cm за женската и 8 cm за мъжкия. Болестта обикновено възниква 1-2 месеца след изкарване на паша. Животните имат суха и болезнена кашлица, от носа изтича слуз, която при засъхването причинява хъркане. Овцете слабеят, млякото намалява, вълната се проскубва, появяват се отоци по главата, гърдите и краката, по-късно настъпва диария и умират от изтощение. Най-чувствителни са агнета, докато при добро хранене и слаба инвазия възрастните овце не показват видими признаци.

Това са най-често срещаните паразитози, но агнетата и шилетата могат да бъдат инвазирани със всички паразити, паразитиращи по вида. Много важно е да се познава епизоотичната обстановка в региона, в които се намира стадото. Собственикът или управителя на фермата трябва да знае и извършва следното:

- Задължително да обезпаразитява стадата два пъти през годината – преди започване на пасищния период и по време на преминаване към оборен режим на отглеждане, т.е. през пролетта и есента.

- Да обезпаразити шилета 20-30 дни след пускането им на паша.

- Да отглежда шилетата за разплод отделно от основното стадо до навърщване на стопанска зрелост.

- Най-ефективното лечение се осъществява тогава, когато предварително са взети материали (фекалии, кожни сегменти) за паразитоологично изследване за поставяне на точна диагноза на заболяването и се установи степента на инвазията. След това се избира най-подходящия препарат за третиране и се дозира в съответните количества спрямо степента на инвазията и паразитите, които са открити.

- Винаги да се съветва и да търси помощ от ветеринарен лекар при възникване на здравословен проблем в стадото.

Доц. д-р Никола Методиев – Институт по животновъдни науки - Костинброд

Шилетата са най-уязвими към паразитни заболявания
22641
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини