Начало » Новини » Страната
19.11.2019 г.

Танева: В България най-много биопроизводители има в сектор пчеларство

Конференция в Брюксел
Танева: В България най-много биопроизводители има в сектор пчеларство

Снимка: МЗХ

В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление е пчеларството. Биологичните пчелни семейства съставляват 35,8% от всички семейства, регистрирани от пчеларите в страната. Това е съобщила министърът на земеделието Десислава Танева на конференция, проведена днес в Брюксел и посветена на „Проблемите на пчеларството в ЕС - дългосрочни решения“. Дискусията е организирана от евродепутата Андрей Слабаков и негов колега от Италия.

Пред аудиторията министър Танева е припомнила, че Националната пчеларска програма (НПП) ще бъде с по-висок бюджет, като годишно секторът ще разполага с бюджет от 6,4 млн. лева.

Има няколко нови момента в 3-годишния период на новата пчеларска програма, които са по-добри за стопаните. Възможностите за организиране на пазари и изложения за представяне на българския мед са разписани в мярка А „Техническа помощ“. Целта е да се скъси веригата на доставки и потребителите да могат да купуват мед и пчелни продукти директно от производителя, което ще гарантира по-висока добавена стойност.

Изложенията ще се организират от пчеларските сдружения, което ще засили тяхната роля и място. Друга новост по мярка „В“ от  Програмата е поемането на разходите за преместване на пчелните кошери.  Това ще доведе до ефективно използване на пчелната паша и запазване на разнообразието от растителни видове. Финансиране за лабораторни изследвания, по отношение на хранителната стойност и чистотата на меда, ще се извършва по мярка „Г“ от Програмата“. В момента тече процедура по акредитация на оборудвана лаборатория за доказване на отравяния на пчелните семейства при растителнозащитни мероприятия, посочи Танева. През следващата година по Програмата за развитие на селските райони ще бъде отворен прием за залесяване с медоносни култури.

Десислава Танева заяви, че през следващата година Българската агенция по безопасност на храните трябва да е довършила работата си по създаване на електронна система, която да функционира ефективно и да уведомява за пръсканията. Според Танева е изключително важно да се мотивира използването на препарати за растителна защита, които щадят околната среда и са безопасни за пчелите. „Процедурите са трудни и трябва да търсим начин, по който да облекчим достъпа на такива препарати и активни вещества до българския пазар“, каза още Танева. Тя обясни, че в ЕС има 17 разрешени за употреба препарати, а в България са 3. „Употребата на всички трябва да се разрешава автоматично за всяка страна-членка на ЕС, независимо от интереса на производителя. Такава промяна в Регламента би се отразила положително за сектор „Пчеларство“ и ние ще я инициираме, допълни министър Танева.

По време на изказването си министърът припомни, че българският мед основно се изнася. Регистрираните пчелари за 2017 година са 7 672, а пчелните семейства са 749 хил. Към 2019 производителите са  6870, регистрираните пчелни семейства - 738 хил. Намалението е минимално -3,3% спрямо предходния период. Положителната тенденция в тези цифри е нарастването на делът на биологичното производство. Спрямо деветмесечната извадка от тази година ние отново ще сме на същите нива на износ като през 2018, когато са реализирани около 10 719 тона. Друга тенденция, която се наблюдава е, че в сектора има окрупняване на стопанствата и намаление на тези под 150 пчелни семейства.

На конференцията присъства и кандидатът за европейски комисар по земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски.

Танева: В България най-много биопроизводители има в сектор пчеларство
10088
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Общественото обсъждане приключва на 19 юни
Санкциите заемат половината от наредбата за биорастениевъдство и биопчеларство
Насърчаване и на естественото опрашване
Плащанията за биопчели в преход и за сертифицирани биосемейства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини