Начало » Новини » Коментари
15.11.2019 г.

Над 31,4 милиона евро по ПРСР се залагат в мярка 5 за обезщетения на животновъди

Прехвърляне на средства
Над 31,4 милиона евро по ПРСР се залагат в мярка 5 за обезщетения на животновъди

sinor

Две години преди изтичане на сегашния програмен период за прилагане на селската програма фермерите ще разполагат с над 62 милиона лева или (31 471 688 евро) за обезщетения от природни бедствия. Средствата ще се прехвърлят в мярка 5 „Възстановяване на потенциала за селскостопанска продукция, претърпял щети в резултат на природни бедствия и катастрофични събития, и въвеждане на подходящи превантивни мерки“, която до този момент не успя да види бял свят.

С предложенията за шестото изменение на ПРСР, приети на последното заседание на Комитета за наблюдение обаче, е решено точно от кои други мерки ще се прехвърли нужния ресурс, който да захрани все по-нарастващите нужди от предпазване на фермерите от климатични промени или пък обезщетяването им при бедствия.

Допустими за подпомагане по мярка 5 ще бъдат земеделски стопанства, където се отглеждат свине, овце, кози или птици.

Мярката ще е структурирана в две подмерки. Първата подмярка предвижда финансиране на инвестиции за предотвратяване и ограничаване на разпространението епизоотии и масови болести по животните. Допустими ще бъдат дейности за инвестиции в инсталации за дезинфекция и дезинфекция, както и  съоръжения, оборудване и санитарна инфраструктура.

Подпомагането по подмярката ще бъде насочено към възстановяване на производствения потенциал, нарушен от остро заразни заболявания по свинете, дребните преживни животни /овце и кози/ и птиците.

В контекста на щетите и загубите от епизоотични бедствия, стопанствата се нуждаят от подобрение системи за биологична сигурност на ниво животновъдна ферма.

Сравнително базовата степен на налични съоръжения за дезинфекция, използвани в повечето стопанства покриващи базовото ниво на биологична сигурност и липсата на допълнителни съоръжения за превенция, за да се избегне контакт на диви животни и домашни животни от тези стопанства, са фактори които благоприятстват появата и разширяването на епизоотии в страната.

За преодоляване на рисковете, пред които се изправени земеделските стопанства, мярката ще осигури подкрепа за ограничаване на въздействието на силно заразни болести и подкрепа за възстановяване на производствения потенциал, повреден в резултат на тези събития.

Шест са неотворените подмерки, от които се пренасочват пари към бюджета на мярка 5. От подмярка 1.3. „Краткосрочен обмен на опит и посещения в земеделски и горски стопанства“ ще дойдат 4 690 590 евро.

От подмярка 2.3 „Подкрепа за обучение на консултанти“ се прехвърят 1 850 000 евро.

Ще има прехвъряне и от подмярка 4.4.2 „Непроизводствени инвестиции в малки стопанства от тематичната подпрограма“, където бюджетът надхвърля 2 млн. евро (2 078 316 евро).

Над 20 милиона евро, или (20 812 500 евро) ще бъдат прехвърлени от подмярка 8.5. „Инвестиции, подобряващи устойчивостта и екологичната стойност на горските екосистеми“.

Близо 9 милиона евро ще дойдат от подмярка 16.2. „Подкрепа за пилотни проекти и за развитие на нови продукти, практики, процеси и технологии“ – За тази неотворена мярка бяха предвидени точно 8 959 117 евро.

Значителни средства от близо 20 милиона евро се прехвърлят към мярка 5 и от мярка 17 „Управление на риска“. Точната сума е в размер на 19 832 100 евро.

В анализа си за причините, поради които фонд „Земеделие“ не успя да отвори всичките 56 подмерки, заложени в ПРСР, от агроминистерството припомниха, че „във връзка с установените в страната през последните няколко години огнища на силно заразни болести по дребните преживни животни, свине и птици, министерството като управляващ орган на ПРСР е разработило новата мярка, насочена към възстановяване на селскостопанския производствен потенциал, претърпял щети в резултат на природни бедствия и катастрофични събития.

Над 31,4 милиона евро по ПРСР се залагат в мярка 5 за обезщетения на животновъди
11513
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Комитет по наблюдение
С един милион лева се вдига помощта за свиневъди и птицевъди по подмярка 5.1 от ПРСР
Комитет по наблюдение на ПРСР
До 400 хил. лева ще се дават за повишаване на биосигурността за овцефермите по подмярка 5,1
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини