Начало » Новини » Коментари
31.10.2019 г.

Сушата изправя на нокти животновъдите от цялата страна

Поредната криза
Сушата изправя на нокти животновъдите от цялата страна

sinor

Вече втора година сушата се превръща в едно от най-страшните бедствия не само за зърнопроизводителите, но и за животновъдите, които сами произвеждат фуражи и сено за стадата си. И които заради безводието, продължило от юли до края на октомври, са изправени пред огромна криза с изхранването на животните, защото пашата и люцерната, отглеждана в планинските и полупланински райони почти не никне, с ниско качество е и почти не осигурява нужните протеини за стоката, сигнализираха за Синор.БГ животновъди от цялата страна.

Проблемът остро беше поставен на преминалите общински съвети по животновъдство, организирани от областните дирекции по земеделие през последния месец. И навсякъде фермерите настояха за допълнително подпомагане за покупка на протеинови фуражи, така че да изкарат зимата.

„Колегите настояват за нова помощ по de minimis, тъй като досега отпуснатите средства са крайно недостатъчни“, коментира пред Синор.БГ Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите. И добави, че решението вероятно ще бъде гледано на Консултативния съвет по животновъдство, който предстои да се проведе през ноември.

На този етап министерството реагира адекватно, тъй като до края на годината ще преведе почти всички дължими европейски и национални субсидии на животновъдите. Графикът за изплащането беше съобщен от изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Фермери припомнят, че ситуацията със сушата през 2008 г. беше аналогична на сегашната и тогава пред опасността хората да започнат да колят животните си, държавата отпусна нисколихвени кредити. „Като млада държава членка на ЕС по онова време България нямаше одобрена държавна помощ за компенсации при природни бедствия и затова средствата за покупка на фуражи, които фонд „Земеделие“ предостави, бяха под формата на кредити“, припомни Степанчева. Повечето от парите обаче не можеха да бъдат върнати, затова и 11 години по-късно министерството на земеделието вероятно ще ги отпише като вземания, посочи още фермерката.

Големият проблем за животновъдите е, че докато цената на млякото през последните 4 години остава закована на едно място, фермерските разходи за горива и електроенергия растат, което е в ущърб за бизнеса. Ако преди литър краве мляко се изкупуваше за 68 стотинки средно за страната, днес цената падна на 63 ст. При биволското мляко сривът е още голям – от 1,40 лв. за литър мляко преди 4 години сега то се изкупува по 1,10 лв. за литър.

И като се добави проблемът с липсата на достатъчно протеинови фуражи тази есен, стопаните неслучайно настояват за допълнителни компенсации, за да не фалират.

На този етап от министерството на земеделието не дават големи надежди, че ще бъде отпуснат нова помощ по de minimis, тъй като кризата с африканската чума по свинете почти е изчерпала бюджета за животновъдството за 2019 г.

Животновъди от Трънско са изчислили какви средства са необходими за подпомагане на изхранването на животните. При условие, че средно един храноден на дребно преживно животно излиза около 0,60 лв. /без разходите за лекарства и др./, а за кравите и биволите и 6 лв., оптималните средства са около 300 лв. за едрите животни и 35 лв. за овцете и козите.

Освен с недостига на груби фуражи сушата влияе негативно и на продуктивността на животните. Именно затова и браншът ще настоява за подкрепа извън добрата новина, че през декември за първи път те ще получат 100% от заявената обвързана подкрепа за 2019 г.

Екатерина Стоилова

Сушата изправя на нокти животновъдите от цялата страна
12960
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Румънската царевица също е „изгоряла“
Суша и аномална жега съсипва реколтите от царевица и слънчоглед в Украйна
България да започне опити с извалявания заради сушата
Недостигът на вода засяга 30% от европейците и 20% от земята
Напояването остава последна грижа на държавата
Сушата в България провали заявен износ на череши за Италия
Суша обхвана района на Черно море
Рекордните температури в света продължават и през юни
С над 40% са се увеличили броя на пожарите в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини