През последните години България се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света. Около 80-85 % от произведеното масло намира добър международен прием, както в страните от ЕС, така и в трети страни. Това е заявил заместник-министърът на земеделието Янко Иванов по време на конференция на почетните консули на Република България, която се проведе в София.
Вътреобщностните доставки на българско лавандулово масло за Франция за поредна година са с най-голямо количествено и стойностно изражение. През 2018 г. на френския пазар са реализирани почти 50% от целия експорт от този продукт.
Пред почетните консули зам. министър Иванов е подчертал и огромния потенциал, който страната има за отглеждане на био зеленчуци и плодове с уникален вкус. През 2018 г. стойността на експортираната продукция от зърнено-житни култури превишава 1 млрд. щатски долара и формира 25 % от общия износ на земеделски продукти от България.
Секторът на млечните продукти също заема водещо място в селското стопанство на страната. От произведените български сирена страната изнася средно около 1/3 от годишното производство. Износът на сирена и извара в стойностно изражение през 2018 г. достига над 96 млн. щатски долара с обем от 23 232 тона. Основни експортни дестинации са страните от ЕС - Гърция, Румъния, Германия. В трети страни добър прием българското сирене намира в САЩ, Ливан, Австралия и Ирак“, каза още той.
Зам.министърът е уверил почетните дипломати, че политиката на агроминистерството е експортно ориентирана и е насочена към развитие на стокообмена не само с Европейския съюз, но и с трети страни.