Начало » Новини » Света
10.10.2019 г.

И ямболската гроздова получи одобрение за географско означение

Заради характерния си вкус и дългогодишните производствени традиции
И ямболската гроздова получи одобрение за географско означение

Европейската комисия одобри молбата за вписването на ямболската гроздова ракия като географско означение за спиртна напитка, съобщи кореспондентът на Българското национално радио в Брюксел.

В мотивите за решенето си от изпълнителния орган на Европейския съюз посочват, че ракията се произвежда в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930 година, както и че тя се получава от бяло и червено грозде. Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничените издания на напитката отлежават най-малко 6 месеца в дъбови бъчви.

Новото географско означение се присъединява към още 235 алкохолни напитки, чиито списък може да се види в базата данни eAmbrosia.

И ямболската гроздова получи одобрение за географско означение
10690
 

Последни материали
Виж
ДФЗ отваря втори прием по четири интервенции за лозари за 2025 година
България притежава утвърдени традиции в създаването на автентични занаятчийски продукти, които са национално богатство
За детски заведения в общината
Свищов пусна поръчка за доставки на над 65 хил. тона пресни плодове и зеленчуци
Слабият внос допринася за повишаване на риска от недостиг на вътрешния пазар
Египет не успява да изкупи планираните количества пшеница от местните фермери
ПВУ
Историческо събитие: На 3 юли пускат отсечката от Мездра до Ботевград
Валутните колебания и поскъпването на петрола са в основата на ръста
Цените на слънчогледа и нерафинираното масло се повишават в Украйна
Свързани материали
Виж
Присъдиха наградите „Фермер на Тракия“
В рамките на изложенията АГРА и Винария
Успешни фермери и преработватели бяха отличени с приза „Фермер на Тракия“
Предлагат се местни специалитети, производители се съревновават в конкурси
В Априлци посрещат гости на празника на сланината и греяната ракия
Предстоящо
На 18 февруари за 22-и път ще бъдат отличени Фермерите на Тракия
Наздраве!
В Сърбия варят около 50 милиона литра ракия годишно, предимно сливова
Има начин да неутрализираме дъха на загоряла ракия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини