Европейската комисия одобри молбата за вписването на ямболската гроздова ракия като географско означение за спиртна напитка, съобщи кореспондентът на Българското национално радио в Брюксел.
В мотивите за решенето си от изпълнителния орган на Европейския съюз посочват, че ракията се произвежда в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930 година, както и че тя се получава от бяло и червено грозде. Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничените издания на напитката отлежават най-малко 6 месеца в дъбови бъчви.
Новото географско означение се присъединява към още 235 алкохолни напитки, чиито списък може да се види в базата данни eAmbrosia.