Начало » Новини » Страната
06.10.2019 г.

Очаква се масовизиране на лова на диви свине при ден повече за груповите гонки

Акцентът на новия сезон са мерките за биосигурност заради АЧС
Очаква се масовизиране на лова на диви свине при ден повече за груповите гонки

Снимка: МЗХГ

През новия ловен сезон за диви свине се очаква много по-масово участие предвид разрешените 3 вместо досегашните 2 дни за групови гонки, заяви при откриването му в ловешкото село Драгана заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, цитиран от пресцентъра на агроведомството. Добрев призова участниците и за спазване на всички мерки за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие.

„Този ловен сезон за дива свиня стартира за първи път при реална епизоотична обстановка на навлязла зараза от заболяването „африканска чума по свинете”. В тази връзка ловът на територията на цялата страна трябва да премине при спазване на задължителни мерки за биосигурност. След излизане от ловните полета ловците трябва да направят дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си. Това трябва да се направи с цел превенция да не се разпространи още заболяването на територията на България. Колкото повече се спазват тези мерки, толкова по-голям е шансът за изкореняване на болестта “, категоричен бе той.

Заместник.министърът подчерта също, че ловните дружини трябва да осигурят фризер, в които да се съхранява месото от отстреляния дивеч до излизане на пробите, които се взимат от всяка отстреляна дива свиня за АЧС и за трихинeлоза. Той припомни, че пробите ще се вземат от служители на държавните ловни или горски стопанства, които ще отговарят и за транспортирането им до лабораториите за изследвания.

Добрев не пропусна да посочи изскванията при откриване на огнище на АЧС по време на лов. В такъв случай ловът се ограничава изцяло в радиус от само 1 километър от огнището, а в радиус от 3 километра ще бъде разрешен за индивидуален лов и групов лов без кучета. В останалата част от ограничителната зона до 200 квадратни километра ще може да се провежда групов лов с кучета под контрола на горски служители.

Зуместник-министърът наблегна и върху общата отговорност тези мерки да бъдат стриктно прилагани при всеки ловен излет през целия сезон, защото е доказано, че дивите свине са основен фактор за разпространяване на заболяването. Близо 2800 са ловните дружинки в страната, като поне толкова са и държавните служители от горските и ловни стопанства, които ще контролират по график изпълнението на мерките за биосигурност, съобщи той.

Очаква се масовизиране на лова на диви свине при ден повече за груповите гонки
26016
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Фермерите търпят огромни щети заради неочакваната липса на вълци в региона
Диви прасета масово унищожават реколтата от слънчоглед и царевица в Украйна
Начини за справяне с болестите по животните
Полски ловци ще избият поне 40 хиляди глигана заради чумата по свинете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини