Начало » Важно за фермера » Животновъдство
04.02.2016 г.

Полски ловци ще избият поне 40 хиляди глигана заради чумата по свинете

Начини за справяне с болестите по животните

Sinor.bg

Министърът на селското стопанство на Полша Кшищоф Юргел обяви планове за ликвидирането на 40 хил. диви прасета в източната част на страната, за да бъде пресечено разпространението на заболяването „африканска чума по свинете”, съобщиха от природозащитната организация „Зелен фронт”, цитирани от електронното издание AgroXXI.

Африканската чума по свинете е смъртоносна за дивите и домашните прасета, но липсват данни да е опасна за хората. Няколко държави обаче вече наложиха забрана за внос на свинско месо и произведени от него продукти от Полша.

„Във връзка с появилите се огнища на заболяването близо до източната граница на Полша възнамеряваме да започнем масов отстрел на диви прасета на териториите до Беларус и Украйна”, каза Юргел. Той уточни, че действията ще бъдат предприети на площ в радиус от 50 километра от вече въведената карантинна зона.

От февруари 2014 г., когато бе регистрирано първото огнище на заболяването в Полша, до днешна дата са отчетени 84 случая на африканска чума по свинете при дивите животни, като всички са до 25 километра от границата с Беларус. Министърът посочи, че полските власти възнамеряват да намалят популацията на дивите прасета в карантинната зона до едно животно на 2 квадратни километра, т. е. до нивото, смятано от експертите за достатъчно ниско за значително понижаване на риска от по-нататъшно разпространяване на африканската чума по свинете.

Много полски правозащитни организации обаче изразиха притесненията си от плановете на министерството, като изтъкнаха, че подобни действия в Беларус не са успели да помогнат съществено за пресичането на разпространението на заболяването. Те предлагат най-напред да бъде забранено подхранването на дивите животни, тъй като е довело до размножаването им над естественото ниво. Оценки на специалисти сочат, че в страната за тази цел ежегодно се изразходват над 100 хил. тона хранителни продукти.

Само преди 2 седмици властите в италианската провинция Тоскана обявиха свой амбициозен план за намаляване на популацията на дивите прасета там, като планират да ги сведат от настоящите 420 хил. до 150 хил. само за 3 години поради същите причини, съобщи тогава италианският вестник „Кориере дела Сера”. Провинцията ежегодно изплаща на фермерите до 2,5 млн. евро за щетите, нанесени от дивите животни, а броят на дивите прасета там надхвърля 4 пъти средния показател за страната, отбелязват експерти. Провинциалните власти са принудени да предприемат радикални мерки, тъй като според тях дивите прасета представляват опасност не само за домашните си събратя, но и за селското стопанство и по-конкретно за лозята, осигуряващи гроздето за производството на прочутото в цял свят вино „Кианти”. Животните създават проблеми и на шофьорите – броят на нещастните случаи, предизвикан от появата им на пътя, е нараснал от 200 през 2013 г. до над хиляда през 2015 г.

И в Тоскана обаче природозащитниците са притеснени от планирания отстрел. Те успяха да привлекат на своя страна известни личности като телевизионни звезди, творци и интелигенти и предприеха кампания срещу планираното избиване на животните. „Отчитайки бързо нарастващата популация на дивите свине, обусловена от топлите европейски зими и изобилната храна, пред властите в Тоска стои задача, трудна за изпълнение”, отбелязват от „Зелен фронт”.

Дивите прасета се чувстват като у дома си и в Германия, като постоянните им набези в крайградските градини предизвикват сред населението страх дори от излизане на улицата и са основната причина за намаляването на местните жители. Въпреки че в Германия всяка година биват застреляни до 650 хил. глигана, според специалистите дори това темпо е недостатъчно за минимизиране на риска от разпространение на африканската чума по свинете в страната.   

Полски ловци ще избият поне 40 хиляди глигана заради чумата по свинете
8040
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Акцентът на новия сезон са мерките за биосигурност заради АЧС
Очаква се масовизиране на лова на диви свине при ден повече за груповите гонки
Фермерите търпят огромни щети заради неочакваната липса на вълци в региона
Диви прасета масово унищожават реколтата от слънчоглед и царевица в Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини