Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.09.2019 г.

Все още не е късно да презасадите божурите

Полезни практики
Все още не е късно да презасадите божурите

sinor

Ако искате напролет да се радвате на красиви и здрави божури, хубаво е да ги презасадите до края на лятото. Преди да изкопаете божурите, изрежете стъблата им почти до почвената повърхност. След това внимателно разкопайте почвата на 20 см от коренищата и с помощта на вила внимателно ги извадете, като се стараете, колкото се може по-малко да повреждате корените им.

Поставете ги на равна повърхност и със слаба водна струя измийте коренищата, като не допускате повреда на растежните пъпки (очи). Корените и очите на божура в периода на делене са много чупливи, лесно се повреждат, затова след като ги измиете се препоръчва да оставите растенията за няколко часа на открит въздух, за да просъхнат и да станат по-еластични.

С остър нож изчистете болните и изгнили части. Старите и дебели корени се изрязват на 10-15 см под ъгъл 45-60 градуса. Растенията внимателно се оглеждат, за да се определи къде точно се намират очите и след това се пристъпва към делене.

В средата на старите големи храсти с чук се забива клин. Мястото трябва да се избере така, че колкото се може повредите да са по-малки. С този клин храстът се разделя на две или повече части.

В центъра на старите храсти от божури често има изгнили части, които трябва да се почистят, да се дезинфекцират и да се напудрят с прах от дървени въглища или с фунгицид. Трябва да делите растението много внимателно, за да не счупите корените и пъпките. Храстът се дели на стандартни парчета, състоящи се от коренова шийка с 3-4 добре развити пъпки и няколко корена, в това число и дребни. От тях с времето ще се образуват коренови клубени, запасени с хранителни вещества.

Много дребните и много едрите части са нежелателни, тъй като те образуват корени с по-лошо качество и растенията не се развиват добре. 

За да получите красиво и обилно цъфтящ божур, трябва не само да имате качествен посадъчен материал, но и правилно да изберете и да подготвите мястото преди засаждане. Към почвата това растението не е много взискателно, но все пак божурът предпочита добре обработените, богати на хранителни вещества глинести почви.

На песъчливите почви образува много листа и малко цветове, на глинестите – големи цветове, но растенията се развиват много бавно. Почвата трябва да бъде със средна влажност, тъй като божурите в еднаква степен не понасят както прекалено сухите, така и заблатените места. Реакцията на почвата трябва да бъде неутрална или слабокисела (рН от 6 до 7). Разположете божурите на слънчево, достатъчно открито, но защитено от силните ветрове място. Те могат да понесат слабо засенчване, особено в обедните часове на деня, но не трябва да ги засаждате в близост до дървета и храсти.

Божурите растат дълго време на едно място, затова трябва да подготвите почвата много добре преди засаждане. Ямката за засаждане се прави дълбока и широка 50-70 сантиметра. Разстоянието между растенията е 90-120 см. Дъното на ямката се разрохква, на тежките почви се оформя дренаж на слой с дебелина 5-10 сантиметра. Две трети от ямката се изпълва с хранителна смес от равни части тор, торф и градинска почва. Към смеската се добавя и по 250 г суперфосфат за едно растение.

Все още не е късно да презасадите божурите
17144
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Kubota Bulgaria е спонсор на престижната Купа на България по прескачане на препятствия с коне
Предстоящо
БИОСЕЛЕНА и родни фермери с обща социална инициатива
Есента садим божурите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини