Начало » Новини » Света
27.08.2019 г.

Безпилотните апарати са бъдещето в пръскането с препарати

Руски опит
Безпилотните апарати са бъдещето в пръскането с препарати

Навлизането на безпилотните летателни апарати в селскостопанския сектор в Русия набира скорост, защото освен икономични те опазват околната среда и се приемат все повече от фермерите. В интервю за портала AGRO XXI директорът на една от компаниите за безпилотни самолети AgrOl-Avia Евгений Михайлович Трубчанинов споделя интересни факти за работата им в селскостопанския сектор. Акцентира се и върху уникалния самолет Discovery (DR-60), който ще се появи в Русия тази година.

- Г-н Трубчанинов, кое ви насочи към безпилотните апарати при пръскането с пестициди и други препарати?

- Започнах своята дейност в селското стопанство с внедряването на химически продукти за растителна защита и микроелементи. През 2016 г. интересът ми беше привлечен от иновации в селскостопанския сектор и попаднах на материали за безпилотни апарати, създадени за пръскане на лозя. Още тогава бях убеден, че селското стопанство върви към роботизация и използване на безпилотни апарати за различни цели.

- Как оценявате пазара на безпилотни апарати за третиране с пестициди в света и в Русия?

- Според мен днес пазарът на безпилотни апарати  е "в застой". От момента, в който се появиха първите квадрокоптери, които въвеждат пестициди, до днес нещата са се променили много малко. Всичко, което можеше да се направи, беше да се увеличи масата на полезния товар и времето, прекарано във въздуха, чрез създаване на октокоптери с 8 винта. От своя страна тези показатели са далеч от тези, които се изискват за използване на големи площи. Разбира се, това е развитие, но ако погледнете в световен мащаб, пазарът на безпилотни апарати не е в състояние да покрие дори малка част от нуждите на фермерите в въздушната обработка.

- В кои страни по света използването на безпилотни апарати е най-активно и защо Русия изостава?

- Считам, че използването на безпилотни апарати за пръскане на култури има най-голямо приложение в Китай. Площта на техните полета е доста малка и досега култивираните растения се обработват ръчно. С появата на квадрокоптери скоростта на обработки се увеличи, стана възможно да се избегне директен контакт с пестициди. Също така, най-голям интерес към използването на БПЛА проявяват държави, където с течение на годините трудностите с водата се появяват все повече и повече. Що се отнася до Русия мога да кажа с увереност, че фермерите са малко информирани за съвременните разработки в областта на безпилотни апарати за пръскане на култури. Но компанията AgrOl-Avia коригира тази ситуация и се опитва да разговаря с всеки земеделски производител и всеки агроном, както с големи предприятия, така и от стопанства.

Ето накратко основните характеристики на машината Discovery (DR-60):

дължина - 4,6 m

размах на крилата - 6,6 m

тегло на празния БЛА - 100 кг

бързина на полетна скорост - 90 км / ч

максимална височина на полета - 2000 m

тип двигател - ДВГ, двутактов

обхват на ръчно управление - 3 km

максимално тегло на полезния товар - 65 кг

работен температурен диапазон -20 .... + 45 C

- Дронове или безпилотни самолети - кое е по-добре и защо?

- Да разгледаме като част от сравнението, тези две зони на безпилотни апарати са донякъде неправилни. Дроновете на базата на квадрокоптери и октокоптери са оборудвани с електродвигатели, които не са в състояние да се задържат във въздуха за дълъг период от време, което от своя страна влияе върху обема на обработваните площи и времето необходимо за обработка. Също така ключовата роля играе масата на полезния товар, тъй като площта на третираната повърхност зависи от този показател. Подобни безпилотни апарати обработват от 3 до 7 хектара на час, в зависимост от допълнителни комплекти батерии. По-нататъшната обработка зависи от скоростта на зареждане на изтощените батерии. От своя страна, безпилотня самолет Discovery (DR-60), представен от нашата компания, обработва около 90-100 хектара на час, като работи  с бензин от клас AI-95, AI-98 и AI-100.

- Какви са предимствата на безпилотното оборудване за пръскане на култури?

- Предимствата при използването на безпилотни апарати за пръскане са много. По време на ранно пролетно отглеждане на зимни култури почвата често е преовлажнена, което изключва възможността за третиране с наземни пръскачки. DR-60 има гуми с ниско налягане, които ви позволяват да излитате дори от мека почва. Навременността на пръскането с препарати за растителна защита е от изключителна важност за добрия ефект. Всяко отлагане увеличава загубите причинени от болести и вредители.

Безпилотните апарати са бъдещето в пръскането с препарати
11368
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини