Начало » Важно за фермера » Животновъдство
22.08.2019 г.

Кои са забранените субстанции за лечение на животните

Според актуалното ръководство на министерството на земеделието
Кои са забранените субстанции за лечение на животните

sinor

Само преди седмица министерството на земеделието публикува актуалното ръководство за законоустановените правила за управление на стопанствата, които трябва да се спазват през 2019 г. За фермерите и собствениците на развъдни стопанства за аквакултури е важно да изключат от употребата хормоналните лекарства и други субстанции, които са забранени в ежедневната им работа. Според правилата по никакъв начин не трябва да давате на стадата си следните вещества - тиреостатични субстанции; стилбени, стилбенови производни, техни соли и естери; 17 бета-естрадиол и неговите естери; бета-агонисти; субстанции с естрогенно (различни от 17 бетаестрадиол и неговите естери), андрогенно или гестагенно действие.

Земеделският стопанин не трябва да отглеждат или пускат на пазара животни, ако са третирани с подобни субстанции или техните производни. По изключение се допуска с терапевтична цел само употребата на тестостерон или прогестерон и техни производни, които веднага се хидролизират след резорбцията им на мястото на прилагане. Третирането на животни с терапевтична цел се извършва само от ветеринарен лекар, когато се прилага ветеринарномедицински продукт, лицензиран за употреба. Третирането се извършва инжективно, а в случай на лечение на овариална дисфункция - чрез вагинална спирала;

не се допуска третиране чрез имплантант.

В случай, че се е наложило да лекувате животното с тестостерон или прогестерон, ветеринарният лекар е длъжен да впише това лечение в амбулаторния си дневник. Описва се видът на третирането, вида на ветеринарномедицинския продукт, датата на третирането и идентификационният номер на болното животно.

Дневникът се съхранява за срок 3 години и се представя на органите на БАБХ при поискване.

Допуска се третирането с терапевтична цел на лицензирани за употреба ветеринарномедицински продукти, които съдържат:

- алил тренболон - орално, или бета-агонисти при еднокопитни животни, в случай че продуктите се употребяват в съответствие с указанията на производителя;

- бета-агонисти - инжективно, за предизвикване на токолиза при крави при отелване.

Третирането се регистрира от отговорния за животновъдния обект ветеринарен лекар при спазване на изискванията.

Не се допуска собствениците на животни, суровини и храни, които са предназначени за консумация от хора, да притежават ветеринарномедицински препарати, които съдържат бета-агонисти за изкуствено предизвикване на токолиза.

Не се допуска лечение на продуктивни животни, включително животни за разплод в края на репродуктивния период от живота им, с бета-агонисти, с изключение на случаите на инжективното им прилагане при крави с цел предизвикване на токолиза при отелване.

По изключение се допуска третирането със зоотехническа цел на животни с лицензиран за употреба ветеринарномедицински продукт, който съдържа субстанция с андрогенно и гестагенно действие.

Допуска употребата на субстанции с естрогенно действие, когато те са различни от 17бета-естрадиол и неговите естери. Третирането се регистрира в амбулаторния дневник от отговорния за животновъдния обект ветеринар при спазване на изискванията. Прилагането на субстанциите за синхронизиране на еструса или за подготовка на донори и реципиенти за имплантиране на ембриони може да се извършва и от лице, което не е ветеринарен лекар, но под негов контрол и на негова отговорност. Ветеринарномедицинските продукти се прилагат при животни след издаване на рецепта от ветеринарния лекар. Рецептата се изготвя в три еднообразни екземпляра - по един за собственика на животновъдния обект или негов представител, за регионалната ветеринарномедицинска служба и за ветеринарния лекар, който я е издал. Рецептата не се изпълнява повторно.

Не се третират със зоотехническа цел продуктивни животни, както и животни за:

- угояване по време на угоителния период;

- разплод в края на репродуктивния период от живота им.

С цел търговия на пазара може да се пускат животни за разплод в края на репродуктивния период от живота им, които по време на този период са били третирани, съгласно изискванията.

Търговия с елитни, по-специално състезателни, циркови или предназначени за развъждане или изложби коне, вкл. и с регистрирани еднокопитни животни, третирани с алил-тремболон или бета-агонисти, при спазване на изискванията може да се осъществи и преди изтичане на карентния срок на посочените субстанции, при условие че в паспорта за идентификация на еднокопитни, който ги придружава, са записани видът и датата на третирането им с тях.

Месо или суровини и храни, добити от животни, третирани със субстанции с естрогенно, андрогенно, гестагенно или бета-агонистично действие, се пускат на пазара само при условие, че:

- са спазени изискванията за предписване или прилагане от ветеринарния доктор;

- карентният срок на съответната субстанция е изтекъл, преди животните да бъдат заклани.

Кои са забранените субстанции за лечение на животните
10340
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
В Китай от горчивите зеленчуци правят лекарства
Полезни съвети за избавяне от горчивината в краставиците
Санкционираха десетима търговци за нелегална продажба на ветеринарни продукти и лекарства
Нов Закон за ветеринарномедицинската дейност
И със закон ще принудят личните ферми да се регистрират без такси
Как да избегнем натрупването на остатъци от ветеринарни препарати в продуктите за хранене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини