Начало » Новини » Коментари
15.08.2019 г.

Да дойдат швейцарци и холандци - да ни изметат отровните пестициди от земеделието

С остра критика срещу обществените ни поръчки
Да дойдат швейцарци и холандци - да ни изметат отровните пестициди от земеделието

sinor

Сайтът на германското радио „Дойче веле“ публикува предаване на швейцарската телевизия SRF, което повдига завесата на "мръсната тайна“ с пестицидите от времето на соца, залежавали в складовете на старите български ТКЗС-на, които трябваше да бъдат унищожени преди десетилетия. Става дума за 4 хиляди тона силно отровни пестициди, които ще бъдат обезвредени с финансовата помощ от Швейцария.

За целта по Българо-швейцарската програма за сътрудничество правителството на Швейцария отпуска 20 милиона франка, като това е един от 130-те проекта, в рамките на които се отпуска швейцарската помощ на страната ни.

В навечерието на решението за отпускане на още 1 милиард франка за проекти в Източна Европа, донорите решават да проверят как се развиват дейностите им в България и в частност един от тях - този за ликвидиране на трупаните от десетилетия пестициди.

Швейцария поема 85% от разходите за реализация на проекта, останалите 15% покрива България. Но швейцарските пари започват да текат едва във финалната фаза - след като опакованите пестициди бъдат откарани в Швейцария, за да бъдат изгорени в съответствие с правилата в специална инсталация. А за да няма никакво отклонение от нормите, швейцарците са наели външна холандска фирма, която да контролира в България всяка стъпка от процеса и да не допуска никакви измами или корупция.

В предаването си "10 преди 10" швейцарската телевизия SRF нарича цялата операция "мръсната тайна на българското селско стопанство". В 215 склада в страната се съхраняват над 4 000 тона стари пестициди - силно отровни вещества, някои от които са забранени. Работници, облечени в специални защитни дрехи, пълнят пестицидите (най-вече съветско производство) във варели и ги подготвят за транспортиране към Швейцария.

"Това е стар проблем на страната ни", казва ръководителят на проекта от българска страна Георги Марков. И посочва, че срокът за ползването на пестицидите е изтекъл отдавна, тъй като повечето са произведени преди 1990 година. Ръководитeлят на проекта от швейцарска страна Ролан Питон на свой ред обяснява защо Швейцария дава пари тъкмо за този проект: "Много от хранилищата са в лошо състояние, съществува риск след време отровите да проникнат в почвата или във водата, а това е опасно за хората и за околната среда. Затова решихме заедно с България да потърсим решение за този проблем и да унищожим пестицидите в съответствие с най-високите международни стандарти".

„Да, в България се шири корупция, но не тя е най-големият му проблем", казва шефът на проекта от швейцарска страна Ролан Питон. "В България се сблъскваме с различни предизвикателства - провеждането на конкурси и възлагането на обществени поръчки трае твърде дълго. Фирмите, които не получат даден договор, по правило обжалват и така забавят нещата. Персоналните промени на всички нива са постоянни, а напоследък става все по-трудно да намерим квалифицирани служители - много от добрите емигрират", обяснява Питон.

Материалът е публикуван със съкращения.

Да дойдат швейцарци и холандци - да ни изметат отровните пестициди от земеделието
9947
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини