Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.08.2019 г.

Отваря се нов прием по две от мерките на лозарската програма, за да се усвоят 45 милиона лева

Важно за лозари и винари
Отваря се нов прием по две от мерките на лозарската програма, за да се усвоят 45 милиона лева

sinor

До 20 август кандидатстващите по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. могат да дават предложения за промени в наредбата, регламентираща реда за предоставяне на финансова помощ. Сроковете за обсъждане са съкратени от един месец на 16 дни, за да могат близо 200-те потенциални получатели на помощите да бъдат улеснени при одобрението на проектите им. По този начин те ще могат да усвоят и предвидените близо 45 милиона лева, отпуснати от европейския фонд по лозаро-винарската програма, се посочва в мотивите за корекциите.

Според поправките в наредбата кандидатите по мярка „Популяризиране в трети държави“ могат да заявяват авансови, междинни и окончателни плащания за одобрените дейности по промоционалните проекти за реклама на родните вина в трети държави, дори ако субсидията достига 80 на сто от европейския фонд и националното съфинансиране.

Досега тези плащания бяха възможни само ако субсидиите са до 50 на сто от размера на проекта.

От фонд „Земеделие“ е предложено удължаване на сроковете за подаване на заявленията за авансови плащания по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и мярка „Инвестиции в предприятия“ до 25 септември 2019 г.

Към момента в действащата нормативна уредба по силата на §16 от Преходни и заключителни разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. (ДВ, бр. 53 от 2019 г., в сила от 5.07.2019 г.) е заложено заявления за авансови плащания за 2019 г. по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ да се подават до 10 септември, а по мярка „Инвестиции в предприятия“ съгласно Преходни и заключителни разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. (ДВ, бр. 39 от 2019 г., в сила от 14.05.2019 г.) срокът за 2019 г. е 5 септември.

Сроковете се удължават, за да могат нови 200 проекта да получат финансиране, след като са се освободили средства след проведените приеми по двете мерки – съответно в периода 28 януари – 8 февруари 2019 г. по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и в периода 17 – 27 юни 2019 по мярка „Инвестиции в предприятия“.

Именно това ще доведе до отваряне на допълнителен целеви прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ за периода 19 - 20 август 2019 г. С удължаването на сроковете до 25 септември 2019 г. ще се осигури възможност за навременно подаване на заявленията за авансово плащане от бенефициентите, сключили договор за предоставяне на финансова помощ по мерките от НППЛВС 2019-2023 г. и преструктуриране на повече площи с винени сортове лозя, се посочва в мотивите за промени в наредбата.

Отваря се нов прием по две от мерките на лозарската програма, за да се усвоят 45 милиона лева
8894
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Одобрени са 38 проекта за над 16 милиона лева
ДФЗ връчи на винарите подписаните договори по мярката за инвестиции
Тъй като потреблението в домашни условия не успява да компенсира спада в заведенията
ЕК предприема още извънредни мерки в подкрепа на лозари и винари
Със съдействието на Международната организация по лозата и виното
Родният лозаро-винарски сектор ще бъде популяризиран в международен мащаб
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини