Начало » Новини » Коментари
30.07.2019 г.

Ставката по обвързаната подкрепа за 2019 г. се вдига с 15 на сто за стада с до 50 животни

Досега беше до 30 животни
Ставката по обвързаната подкрепа за 2019 г. се вдига с 15 на сто за стада с до 50 животни

sinor

Държавата предложи, а бизнесът се съгласи ставката по обвързаната подкрепа при животните за 2019 година да се вдигне с 15 на сто за първите 50 животни - вместо за първите 30 животни, както беше досега. Решението е взето на вчерашното заседание на Консултативния съвет по животновъдство. На него министърът на земеделието Десислава Танева е припомнила, че промените са предложени след проведените в цялата страна Областни консултативни съвети с бранша, където са анализирани възможностите за подкрепа по отделните схеми, съобщиха от агроведомството.

При заявяването на животни в кампания 2019 г. единствено при биволите се бележи ръст, но това е нормално, тъй като при тях през последните години имаше необичаен срив в поголовието.

Тази година обаче с 4 на сто по-малко са подадените заявления за подпомагане при говедата и с 9 % - при овцете. Именно затова е решено по схемите за обвързана подкрепа за млечни крави, месодайни крави и юници, млечни крави под селекционен контрол, месодайни крави под селекционен контрол и биволи, да се вдигне прагът на животните, които ще получават по-високо подпомагане, от 30 на 50 за всички стада. По данни на министерството на земеделието стопанствата с до 50 говеда в страната са 7 798, а тези над 50 - 1 850.

Ставката за тях да бъде повишена от 10 на 25 % за първите 50 животни. По отношение на схемата овце-майки и кози-майки под селекционен контрол въз основа на размера на стопанствата по-високите ставки вече ще се дават на 200 животни вместо 100, както беше досега. И за тях подпомагането ще си повиши от 10 на 25 %. Стопанствата с овце и кози майки с до 200 животни са 7 986, а тези под селекционен контрол 1 668. Големите стопанства над 200 дребни животни са 1 580, а тези под селекционен контрол - 438.

Единствено по схемите за животни в планински райони няма да бъде направена промяна в условията.

До 31 юли продължава приемът на документи за кандидатстване по държавната помощ за “Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на едри и дребни преживни животни“, но самите стопани казаха, че бюджетът отдавна е изчерпан, тъй като кандидатите са много. Приемът започна в началото на юли и до момента има подадени 78 заявления. Бюджетът на проекта за помощ е в размер 2 млн. лева. За 2019 г. е утвърден финансов ресурс в размер на 1 000 000 лв.

На съвета е съобщено още, че се очаква одобрение от Европейската комисия за прием по помощта  „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове”. Бюджетът на проекта за помощ е в размер 2,5 млн. лева. Той се определя ежегодно с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ и се разпределя до изчерпването му за съответната година по реда на кандидатстване. Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициент, но не повече от 90 000 лева без ДДС. Помощта е  нотифицирана и се очаква одобрение от ЕК.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев съобщи, че близо 13 500 бенефициента ще получат днес малко над 23 млн. лв. по de minimis.

По време на заседанието животновъдите били запознати и с актуалната обстановка в страната във връзка с Африканската чума по свинете и предприетите мерки за превенция на болестта. По думите им, държавата е предприела адекватни мерки за справянето със заболяването.

Ставката по обвързаната подкрепа за 2019 г. се вдига с 15 на сто за стада с до 50 животни
11932
 

Последни материали
Виж
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Свързани материали
Виж
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
Оферти се приемат до утре, доставките в 4 пристанища са през юни и юли
Саудитска Арабия обяви търг за покупка на близо 600 000 тона пшеница
Оферти се приемат до 25 март
Йордания обяви пореден търг за внос на 120 000 тона пшеница
Вижте ставките за тютюн по Националната преходна помощ за кампания 2023 г.
С отложено плащане до 180 или 270 дни
Египет обяви търг за внос на слънчогледово и соево масло
Предстои да бъде сключено споразумение в две части между сектора и властта
НАЗ: разграничаваме се от обявените в понеделник протести на други организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини