Начало » Пазари » Зърно
29.06.2019 г.

Цената на пшеницата в Сърбия достигна петгодишен връх

Дори вносът от Унгария е по-изгоден за мелничарите
Цената на пшеницата в Сърбия достигна петгодишен връх

Цената на пшеницата на пазара в Сърбия достигна 5-годишен максимум, като през миналата седмица се продаваше между 23,5 и 24,1 динара за килограм (199-204 евро за тон – бел. ред.) без ДДС, съобщи местното електронно издание Serbian Monitor. Поскъпването спрямо същия период на миналата година е с цели 35,6%, отчитат анализатори на пазара.

„В момента сръбскатап пшеница е най-скъпата в региона, а вероятно и в Европа. Цени от този диапазон не са достигани от 2013 г. насам и това е добре за местните производители, но същевременно прави нашата пшеница неконкурентна за износ”, смята председателят на Сръбската асоциация на зърнопроизводителите Вукослав Сакович.

Подобно на останалите местни пазари и сръбският зависи от търсенето и предлагането, но Сакович се надява настоящото положение да се промени в дългосрочен план, за да могат производителите да изнасят продукцията си. „В момента на практика не можем да продадем нищо. Рано или късно на пазара ще се стигне до промяна в цените. По-реалистично е да очакваме промяна на международните пазари”, коментира той.

Председателят на асоциацията припомни, че миналогодишната реколта бе рекордна като количество, но качеството на ожънатата пшеница е ниско. „Останали са дребни количества висококачествена пшеница, което повиши цената й драстично. Поради това за мелниците е по-евтино да внасят пшеница от Унгария дори при наличието на митнически такси”, обясни той.

По данни на асоциацията към днешна дата Сърбия разполага с около 500 хил. тона пшеница с ниско качество, негодна за производството на брашно, която ще бъде използвана за фураж или ще бъде изнасяна на ниски цени. Наскоро от организацията обявиха, че през 2019 г. страната ще разполага с над 1 млн. тона пшеница за износ. Най-сериозните конкуренти са България, Румъния, Унгария и Хърватия. „Началото на жътвата бе отложено и се очаква да започне до десетина дни. По отношение на количествата се очертава средна година. Още е рано да говорим за качеството. Потенциалът е налице, остава да се види дали ще бъде реализиран”, изтъкна Сакович. Той не пропусна да отбележи, че световната реколта се очертава добра, което означава, че няма основателни причини за скорошно повишаване на цената на пшеницата на международните пазари.

Цената на пшеницата в Сърбия достигна петгодишен връх
2827

Последни материали
Виж
Горски инспектори задържаха незаконно отрязания товар
В Сливенско вече крадат дървесината с тирове
С цел предотвратяване на разпространението на АЧС
БАБХ забрани продажбата на свинско и продукти от него на фермерските пазари
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 16-19 юли 2019 година
Хлебната пшеница на борсата поскъпна средно с 30 лева на тон
След подадената оставка от Живко Живков като изпълнителен директор
Васил Грудев поема управлението на фонд Земеделие
Как да намалим натрупването на нитрати в зеленчуците
Днес 19 и утре 20 юли ще продължи пръскането срещу комари по поречието на река Дунав
Свързани материали
Виж
Търговия
Турция с квоти за безмитен внос на слънчоглед и слънчогледово масло от Сърбия
Преференции
Русия отвори пазара си за вноса на праскови и нектарини от Македония и Сърбия
Силната конкуренция обаче сви приходите
Сърбия подобри рекорда си по износ на замразени малини
Решения на Министерския съвет
План за сътрудничество между малките и средни предприятия на България и Сърбия
Високото качество на плодовете открива алтернативно платежоспособно търсене
Износителите на ябълки от Сърбия загърбват руския пазар в полза на ЕС и Близкия Изток
Според местни анализатори
Конкуренти от Азия и Близкия Изток изтласкват Сърбия от руския пазар на плодове
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам