Начало » Новини » Страната
22.06.2019 г.

Отварят приема за стартова помощ за малки стопанства от другата седмица

По подмярката е осигурен бюджет от 22 милиона евро
Отварят приема за стартова помощ за малки стопанства от другата седмица

През следващата седмица ще бъде отворен приемът по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, съобщи на заседание на Комитета за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони (2014-2020) заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева. Осигуреният бюджет е в размер на 22 млн. евро (43 027 600,00 лв.), като на кандидатите се предоставят 90 за подаване на документите. Максималните субсидии по тази мярка са левовата равностойност на 15 хиляди евро, като средствата се дават за повишаване на жизнеспособността на стопанствата, за подобряване на опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, както и за модернизация и технологично обновление.

Изплащането на безвъзмездната финансова помощ ще става на 2 етапа, като първото плащане в размер на левовата равностойност на 10 000 евро ще бъде осъществено до 2 месеца след сключване на административния договор, а второто плащане в размер на левовата равностойност до 5 000 евро - когато след извършена проверка „Разплащателна агенция” към Държавен фонд „Земеделие” установи точното изпълнение на бизнес плана и е осъществена инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи с единична цена не по-малка от 700 лева.

Критериите за подбор и методиката за оценка на проектните предложения бяха определени от Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. на четвърто редовно заседание, проведено на 11 март 2016 г. Приоритет ще бъде предоставян на:

    проекти, които се изпълняват в сектор „Животновъдство“, „Плодове и зеленчуци“ и „Етерично-маслени култури“ – максимален брой точки 28 ;

    кандидати, чиито стопанства са сертифицирани за биологично производство на земеделски продукти и храни – максимален брой точки 8;

    проекти на земеделски стопанства в планински райони –максимален брой точки 10.

Ще се подпомагат проектни предложения, получили не по-малко от 10 точки по критериите за подбор от възможния максимален сбор от 46 точки.

По подмярката допустими за кандидатстване са физически лица навършили 18 години; еднолични търговци (ЕТ), еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД) и дружества с ограничена отговорност (ООД), регистрирани по Търговския закон; кооперации, регистрирани по Закона за кооперациите. Основно изискване е стандартният производствен обем (СПО) на тези стопанства да се движат между 2 000 евро и 7 999 евро включително. Кандидатите трябва да са регистрирани по наредба 3 като земеделски стопани и да са получили от земеделска дейност най-малко 33 на сто от общите си приходи/доходи за предходната календарна година. Може да са собственици, наематели и/или арендатори на цялата налична в земеделското стопанство земя или на животновъдните обекти, а също да са да са микропредприятия или малки предприятия по смисъла на чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за малките и средните предприятия.

Проект на насоките за кандидатстване ще може да намерите на страницата на МЗХГ.

Документи за кандидатстване!

Проектните предложения ще се подават изцяло по електронен път чрез ИСУН 2020  на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Отварят приема за стартова помощ за малки стопанства от другата седмица
7910
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини