Начало » Новини » Страната
20.06.2019 г.

Горските се готвят да гасят пожари

Преди горещините
Горските се готвят да гасят пожари

В ход са проверки за готовността на 40-те териториални поделения на Югозападното държавно предприятие за активния пожароопасен сезон, съобщиха от предприятието. До 10 юли представители на РДГ, съвместно с РД „ПБЗН” и служители на предприятието ще инспектират на място изпълнението на мерките за превенция и защита на горите от пожари.

Проверките обхващат дейностите по оборудване на противопожарните депа с необходимите инструменти и защитни облекла съгласно изискванията на Наредба 8, работата на 9-те пожаронаблюдателни кули и готовността на специализираните автомобили за гасене на пожари.

През последните години ЮЗДП инвестира в осигуряването на достатъчно техника. На разположение са 32 високопроходими автомобила, два булдозера, 13 багера и един оборудван дрон за наблюдение и ранно предупреждение. При необходимост те се предислоцират от едно горско стопанство в друго за бързо овладяване на възникнали запалвания както на територията на ЮЗДП, така и в двата национални парка - „Пирин” и „Рила” и трите природни парка, с които има подписани споразумения за съвместна дейност.

Специално внимание при проверките ще бъде отделено на състоянието на противопожарните просеки. Във финансовия план на ЮЗДП за тази година е предвидено изграждане на 262 797 линейни метра минерализовани ивици и 61 252 метра лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със собствени работници и техника. Започна поставянето на 450 предупредителни табели по основни туристически маршрути и кръстовища на горски пътища, през които преминават автомобили и повече хора.

От началото на годината досега на територията на ЮЗДП са възникнали 97 пожара, което е седем пъти повече спрямо същия период на м.г. Засегнати са 4 886 дка, от които 101 дка в районите на Благоевград и Дикчан са обхванати от върхови пожари.

Човешка небрежност при почистване на земеделски имоти е основната причина за повечето от запалванията. Въпреки големия брой, досега няма нанесени сериозни щети на горските масиви. Превенцията, добрата организация и своевременната намеса на екипите на ЮЗДП при локализиране на пожарите в начален етап не позволяват на огъня да навлезе в горите.

Покачването на температурите в следващите дни и високата растителност в горите създават сериозен риск от бъдещи запалвания. Затова ЮЗДП призовава за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън. Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

Горските се готвят да гасят пожари
5684
 

Последни материали
Виж
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Свързани материали
Виж
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
В България липсва ефективно стопанисване
Между 50 и 100 хиляди декара гори загиват от пожари всяка година
Среща с бранша
Програма срещу щетите от наводненията в горите
Срещи
Иновативни решения при борба с пожари и градушки
Традицинни инструктажи
Обучение за гасене на пожари в горите преди сезона
България е максимално пощадена според данните на Евростат
Гърция регистрира най-високи икономически загуби от промените в климата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини