Сезонът на нектарините в Турция е към края си, като вероятно ще продължи още 2 седмици, съобщи електронното издание FreshPlaza. Специалисти определят годината като добра, но жегите затрудняват събирането на реколтата и влошават качеството на плодовете, ако за тях не са положени нужните грижи.
За Мустафа Арслан, мениджър по продажбите в турската компания MDA Agricole Products, положението в сектора е напрегнато. „Сезонът на нектарините в Мерсин започва около началото на май и ще продължи до края на юни. През тази година реколтата е по-слаба от миналогодишната и това влияе пряко върху цените. Освен това огромното търсене от Русия води до неестествено ценообразуване. През миналия сезон цените бяха около 55-60 евроцента за килограм, докато през този наблюдаваме цени около 1,25-1,40 евро за килограм. Очакваме обаче те да се понижат в близките няколко дни”, посочи Арслан.
Той коментира и проблемите, създавани от времето. „През тази година прибирането на реколтата става в големи горещини, затова трябва да я оберем изцяло, бързо да я превозим до пакетажния цех и да я пакетираме още същия ден, за да не губи качествата си. Трябва да преодолеем времето, за да запазим нектарините свежи и плътни. Предварителното охлаждане е много важно, а доставките трябва да се изпращат направо от хладилните камери”, обяснява мениджърът.
Турските нектарини са много популярни в Русия и по думите на Арслан тя изкупува лъвския пай от реколтата. „Изнасяме и за някои арабски и западноевропейски страни, но се целим към Далечния Изток. Сингапур, Малайзия, Хонконг и Виетнам са много интересни пазари за нас. Държавите от Персийския залив също показват голям потенциал. Очаквам през следващия сезон да разширим износа, излизайки на пазари като Южна Корея и Филипините”, споделя той.
С наближаването на края на сезона на нектарините мениджърът с нетърпение очаква следващия продукт, върху който ще се съсредоточи компанията. „През следващата седмица ще започнем пакетирането на черешите за доставка с въздушен транспорт в далекоизточни държави от Алашехир в провинция Маниса. След това в средата на юли ще започне обработката на партиди грозде без семки. Готови сме и за него”, убеден е той.