Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.06.2019 г.

Подхранване на пипера по време на цъфтеж

Подхранване на пипера по време на цъфтеж

Пиперът има плитко разположена коренова система и това го прави взискателен към почвената влажност, както и към хранителните вещества. Не е достатъчно само да се внесат определени количества хранителни елементи, но да се подават поетапно и да бъдат съобразени с фазите на развитие. Стихийното торене не дава добри резултати. 

В началните фази от развитието си пиперът се нуждае от повече фосфор. Той е важен за развитие и укрепване на кореновата система и репродуктивните органи – цветове, плодове и семена. Участва активно в деленето на клетките и формирането на енергийните структури на растенията и затова при достатъчно торене с фосфор те ускоряват плододаването и узряването на плодовете. 

С какво и как да подхранваме пипера в период на активен цъфтеж? Периодът на цъфтеж е много важен момент за бъдещата реколта. Пиперът е култура, която с вида си показва от какво се нуждае и реагира много добре на внесените хранителни вещества. По време на бутонизация и активен цъфтеж в почвата трябва да има достатъчни количества калий, за да се образуват качествени завръзи. За попълване липсата на калий в почвата се използва калиев сулфат. За подхранване може да се комбинира калиев сулфат и карбамид (по 1 чаена лъжичка на 10 литра вода) или  суперфосфат и карбамид (по 1 чаена лъжичка на 10 литра вода).

Пипера обича...

На този етап от развитието си растенията се нуждаят още от калций и магнезий, които могат да се внесат под формата на магнезиев сулфат и калциев нитрат.
Растенията се подхранват кореново или листно, като се спазват препоръчителните концентрации.
Важно е да се знае, че в този период подхранването се извършва не повече от веднъж на две седмици, защото в противен случай ще се получи преторяване на растенията. 

Излишъците от азот водят до буйно развитие на растенията, но закъсняват с цъфтежа и дават по-малко завръзи.
Когато пиперът е засаден в добре обработена и наторена преди това почва, то тогава на по-късните етапи не е необходимо да се внасят органични торове. С тях трябва да се подхожда много внимателно, защото насищат бързо почвата с азот, а излишъците, както е известно, влияят негативно на общото състояние на растенията.

От народните рецепти по време на цъфтеж могат да се използват дървесна пепел, яйчени черупки и борна киселина.

 

Подхранване на пипера по време на цъфтеж
54687
 

Последни материали
Виж
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Кубота на второ място по продажби на трактори
Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Само за авансовите плащания по втория прием през финансовата 2024 година
Определен е бюджетът по 2 интервенции за лозари и винари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини