Пиперът има плитко разположена коренова система и това го прави взискателен към почвената влажност, както и към хранителните вещества. Не е достатъчно само да се внесат определени количества хранителни елементи, но да се подават поетапно и да бъдат съобразени с фазите на развитие. Стихийното торене не дава добри резултати.
В началните фази от развитието си пиперът се нуждае от повече фосфор. Той е важен за развитие и укрепване на кореновата система и репродуктивните органи – цветове, плодове и семена. Участва активно в деленето на клетките и формирането на енергийните структури на растенията и затова при достатъчно торене с фосфор те ускоряват плододаването и узряването на плодовете.
С какво и как да подхранваме пипера в период на активен цъфтеж? Периодът на цъфтеж е много важен момент за бъдещата реколта. Пиперът е култура, която с вида си показва от какво се нуждае и реагира много добре на внесените хранителни вещества. По време на бутонизация и активен цъфтеж в почвата трябва да има достатъчни количества калий, за да се образуват качествени завръзи. За попълване липсата на калий в почвата се използва калиев сулфат. За подхранване може да се комбинира калиев сулфат и карбамид (по 1 чаена лъжичка на 10 литра вода) или суперфосфат и карбамид (по 1 чаена лъжичка на 10 литра вода).
На този етап от развитието си растенията се нуждаят още от калций и магнезий, които могат да се внесат под формата на магнезиев сулфат и калциев нитрат.
Растенията се подхранват кореново или листно, като се спазват препоръчителните концентрации.
Важно е да се знае, че в този период подхранването се извършва не повече от веднъж на две седмици, защото в противен случай ще се получи преторяване на растенията.
Излишъците от азот водят до буйно развитие на растенията, но закъсняват с цъфтежа и дават по-малко завръзи.
Когато пиперът е засаден в добре обработена и наторена преди това почва, то тогава на по-късните етапи не е необходимо да се внасят органични торове. С тях трябва да се подхожда много внимателно, защото насищат бързо почвата с азот, а излишъците, както е известно, влияят негативно на общото състояние на растенията.
От народните рецепти по време на цъфтеж могат да се използват дървесна пепел, яйчени черупки и борна киселина.