Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Подхранване на пипера по време на цъфтеж

Синор.БГ / 05.06.2019 г.
Подхранване на пипера по време на цъфтеж

Пиперът има плитко разположена коренова система и това го прави взискателен към почвената влажност, както и към хранителните вещества. Не е достатъчно само да се внесат определени количества хранителни елементи, но да се подават поетапно и да бъдат съобразени с фазите на развитие. Стихийното торене не дава добри резултати. 

В началните фази от развитието си пиперът се нуждае от повече фосфор. Той е важен за развитие и укрепване на кореновата система и репродуктивните органи – цветове, плодове и семена. Участва активно в деленето на клетките и формирането на енергийните структури на растенията и затова при достатъчно торене с фосфор те ускоряват плододаването и узряването на плодовете. 

С какво и как да подхранваме пипера в период на активен цъфтеж? Периодът на цъфтеж е много важен момент за бъдещата реколта. Пиперът е култура, която с вида си показва от какво се нуждае и реагира много добре на внесените хранителни вещества. По време на бутонизация и активен цъфтеж в почвата трябва да има достатъчни количества калий, за да се образуват качествени завръзи. За попълване липсата на калий в почвата се използва калиев сулфат. За подхранване може да се комбинира калиев сулфат и карбамид (по 1 чаена лъжичка на 10 литра вода) или  суперфосфат и карбамид (по 1 чаена лъжичка на 10 литра вода).

Пипера обича...

На този етап от развитието си растенията се нуждаят още от калций и магнезий, които могат да се внесат под формата на магнезиев сулфат и калциев нитрат.
Растенията се подхранват кореново или листно, като се спазват препоръчителните концентрации.
Важно е да се знае, че в този период подхранването се извършва не повече от веднъж на две седмици, защото в противен случай ще се получи преторяване на растенията. 

Излишъците от азот водят до буйно развитие на растенията, но закъсняват с цъфтежа и дават по-малко завръзи.
Когато пиперът е засаден в добре обработена и наторена преди това почва, то тогава на по-късните етапи не е необходимо да се внасят органични торове. С тях трябва да се подхожда много внимателно, защото насищат бързо почвата с азот, а излишъците, както е известно, влияят негативно на общото състояние на растенията.

От народните рецепти по време на цъфтеж могат да се използват дървесна пепел, яйчени черупки и борна киселина.

 

Подхранване на пипера по време на цъфтеж
62155
 

Последни материали
Виж
Евроразследване: Българска мидена ферма в Черно море се оказва просто пясък
Психичното здраве е важно
Германия ще изследва нивото на стрес на млечни животновъди
За покриване на разходи
Де минимис заявяват от днес стопани от пет сектора
Предимствата на есенното засаждане
Силен интерес от веган общността за посещение и дегустация
Българските вкусове на световния вегански панаир в Хамбург
Франция забрани пазарите, събирането и движението на говеда в страната
Свързани материали
Виж
За покриване на разходи
Де минимис заявяват от днес стопани от пет сектора
Бобовите култури фиксират азота и обогатяват почвата
С разширената гама и още повече комфорт, новият Case IH Optum предлага още повече мощ за различни приложения
Инвеститор е фамилия, обвързана с лечебни заведения
Ферма с 50 магарици и доилна зала ще се строи край Сливенско
Виктор Ромбаут и пътят към регенеративното земеделие
Истината за азота в есенното подхранване и обогатяване на почвата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини