Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.02.2006 г.

Можем да опазим свинете от чумата и без ваксинация

Ваксинацията срещу класическа чума при свинете (КЧС) вече е спряна и от 1 януари 2006 г. сме на режим без ваксинация. Тази промяна закономерно предизвиква интереса и безпокойството на всички свиневъди и на ветеринарните лекари, работещи в свиневъдството. Всички са наясно какво може да се случи след спиране на ваксинацията срещу КЧС. Вероятно ще се появят огнища на заболяването, както това се случи в други страни, в които бе опитано спиране на ваксинацията. България е стационарна по отношение на КЧС - вирусът се намира на територията на страната. Най-важният въпрос, който си задават сега фермерите, е може ли да се опази свинефермата от КЧС, без да се прави ваксинация. Повечето от тях не вярват, че това е възможно, но все пак отговорът, който можем да дадем, е: "Да, ако се изключат всякакви възможности за проникване на вируса във фермата чрез свине, транспорт, скитащи животни, птици, гризачи и насекоми и по въздуха. Причинителят на КЧС е от тези, които се пренасят аерозолно (по въздуха) само на близки разстояния, но затова пък може да се пренася по всички останали начини. Затова, за да се предотврати неговото внасяне в свинефермата, трябва да се спазват стриктно всички правила за биологична безопасност. В най-общи линии това означава да се изпълнява точно Наредба № 29 за ветеринарно-санитарните изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на свине и Наредба № 32 за профилактика и борба с класическата чума по свинете. Тези два документа трябва много добре да се познават от собствениците и от ветеринарните лекари на свинефермите, които освен това трябва да имат предвид и следните съображения:

- Поради това, че вирусът на КЧС може да се пренася по всички възможни начини, включително и по въздуха, фермата може да бъде със сигурност опазена, ако е отдалечена на 8 км от други свинеферми (включително и от личните дворове със свине), а карантинното помещение да бъде на 2 км от нея. Отдалечеността на свинефермата от местата за отглеждане и паша и от пътищата за преминаване на източнобалкански свине и от обиталищата на дивите свине е абсолютно задължителна.

- Закупуването на животни трябва да става само от свинеферми с високо ниво на здравния статус, което може да се удостовери от водената от ветеринарния лекар документация. В тази документация освен заболеваемостта и смъртността при различните категории животни по причини, трябва да са отразени и лабораторните изследвания и резултатите от тях. Продавачът трябва да гарантира произхода и здравето на животните, които продава.

- Оградата трябва да бъде направена така, че през нея и под нея да не могат да проникват никакви животни.

- Помещенията, в които се отглеждат животните, са сигурни против проникване на инфекция само ако са херметически затворени и в тях освен животни, гризачи и птици не могат да проникнат и насекоми.

- Транспортните средства са сигурно обеззаразени, ако след щателното почистване, измиване и дезинфекция са оставени достатъчно време да изсъхнат.

- Чрез интензивни ваксинации и медикаментозно третиране трябва да се потискат постоянно останалите инфекции във фермата като болест на Ауески, PRRS, ензоотична пневмония, актинобацилна плевропневмония, дизентерия, илеит и др. Фермата, в която перзистират много инфекции, може по-лесно да бъде заразена от КЧС.

- Особено внимание трябва да се обръща на заболеваемостта и смъртността на отбитите и подрастващи прасета и причините за тях. Респираторните заболявания са основен проблем при тази категория, но освен многобройните причинители в тяхната етиология може да участва и вирусът на КЧС. Всяко увеличаване на смъртността трябва да буди съмнение за КЧС и тя трябва да бъде изключена чрез лабораторно изследване. 

Можем да опазим свинете от чумата и без ваксинация
6604
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Втори случай в същото стопанство преди 2 години
Огнище на африканска чума в голяма свинеферма в Румъния
Африканска чума по свинете избухна в Западна Сърбия
Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете
Появи се второ огнище на Африканска чума по свинете в Област Монтана
Огнище на Африканска чума по свинете откриха в село Долни Цибър
Семинар с международно участие
Пораженията върху семейните ферми след африканската чума по свинете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини