Начало » Новини » Света
01.06.2019 г.

На 1 юни в Румъния организират форум в защита на правата на селяните

Важно за семейните фермери
На 1 юни в Румъния организират форум в защита на правата на селяните

sinor

На 1 юни румънското Движение за хранителен суверенитет „Ниелени“ организира среща по повод предстоящото неформално заседание на Съвета на ЕС, което ще заседава от 3 юни в Букурещ. Срещата ще бъде структурирана в 4 тематични работни групи, представляващи основните грижи на селяните и организациите от гражданското общество в Източна Европа и Централна Азия, посочиха организаторите.

По отношение на защитата на селските права ще бъде представена историята на процеса по приемането на Декларацията на Обединените нации за правата на земеделците и останалите работещи в селските зони, както и перспективите за нейното прилагане. Лекторите ще се фокусират върху правната основа, като ще бъдат обменени идеи за регионалните преимущества, възможности и предизвикателства относно това как селяните могат да свържат правата, определени в декларацията, с местните борби.

Втората работна група е посветена Общата селскостопанска политика, като дебатите ще се съсредоточат върху въпроса как ОСП влияе на дребните производители и потребители в ЕС и извън ЕС.

Третата работна среща е посветена на „грабителството на земя и достъпа до нея“. Ще бъдат разгледани скорошни развития и общи проекти, свързани със земеползването, като ще бъдат изнесени доклади по страни. Ще се наблегне на сътрудничеството с Регионалния офис за Европа и Средна Азия на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) относно препоръките по стопанисването на земите.

Четвъртата група ще разглежда актуалните действия на Организацията на ООН по прехрана и земеделие за Европа и Централна Азия (ФАО РЕУ). Сътрудничеството с ФАО РЕУ с оглед на регионалните инициативи, Десетилетието за семейното земеделие и Селските права.

Тази среща ще се радва на присъствието на участници от 15 странби, предимно от Източна Европа и Централна Азия.

Целта на срещата е напредъка на регионалното сътрудничество около борбите на земеделците в Източна Европа и Централна Азия за реализирането на техните права.

На 2-ри юни в Националния статистически институт в Букурещ ще бъде организирана Международна публична конференция, посветена на въпросите отвъд европейската Общата селскостопанска политика. Дискусиите ще търсят отговори на въпроса как човешките права могат да бъдат поставени над икономическите интереси в обществените политики по изхранването и земеделието.

Събитието ще събере заедно представители на институциите на Обединените нации и на Европейския Съюз, академици, експерти и най-важното - земеделци от Европа и Централна Азия. Целта е да се обменят гледни точки за значението на дребно мащабното семейно земеделие в региона.

Програмата, структурирана в 4 панела, ще предложи да се обсъдят възможностите около Десетилетието на семейното земеделие и как процеса по изпълнението на Декларацията за правата на земеделците и другите работещи в селските зони може да бъде подсилен в нашия регион. Във втората част на програмата акцент ще бъдат дискусиите по стратегическата ориентация на Общата земеделска политика спрямо дребно мащабните семейни земеделци, както и по общата организация на единния пазар от гледна точка на дребно мащабните семейни земеделци.

На 1 юни в Румъния организират форум в защита на правата на селяните
10373
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини