Начало » Пазари » Зърно
26.04.2019 г.

Времето подпомага производството на зърно в Украйна и Русия

Тенденция
Времето подпомага производството на зърно в Украйна и Русия

sinor

Времето е благоприятно за пролетната сеитба на територията на държавите-производителки от Черноморския регион (Русия, Украйна и Казахстан), увеличавайки шансовете за поредна богата реколта благодарение на доброто ниво на влагата в почвата, коментират анализатори и търговци, цитирани от електронното издание Financial One.

„Метеорологичните условия за развитието на новата реколта са близки до средните или малко по-добри като цяло”, коментират от руската аналитична агенция „СовЭкон”. Според научния сътрудник на руския „Хидрометеорологичен център” Ана Страшная пък запасите от влага в основните производствени региони на зърно са прекрасни. „Като цяло в Русия състоянието на посевите не е лошо, дори е добро, особено в Централния и Южния федерален окръг”, посочи Страшная, като уточни, че в Приволжкия федерален окръг заради резките температурни колебания със студове до -11 градуса по Целзий посевите като цяло са в удовлетворително състояние, но в някои области са увредени по-сериозно. При нормални метеорологични условия обаче зърнените култури ще могат да се възстановят.

През март и в началото на април липсата на дъждове и силният вятър създаваха рискове за ранните пролетни зърнени култури в Украйна, изтъкваха анализатори на електронното издание АПК-Информ. В средата на април обаче там преваляха дъждове и условията за сеитба се подобриха, посочи украински търговец. Той смята, че ако през май в страната не вали прекалено много, реколтата през тази година може да се окаже много добра.

Сеитбената кампания през тази година в Русия и Украйна започна по-рано от миналогодишната, която се забави заради по-късното настъпване на пролетта. Украйна вече е засяла 93% от площите с ранни пролетни зърнени култури, или 2,1 млн. хектара, при 1,9 млн. хектара през 2018 г. В Русия по данни към 23 април пролетната сеитба на зърнените култури е приключила на 4,3 млн. хектара (14,7% от планираните площи) при 2,5 млн. хектара към същата дата на миналата година.

Зърнените култури, засети през есента в двете страни, са в относително добро състояние, като в лошо са само 7% от посевите в Украйна и между 4% и 6% в Русия.

Министерството на селското стопанство на Русия и местни браншови анализатори прогнозират зърнена реколта в страната през тази година между 118 и 129 млн. тона. Оценката на министерството на селскостопанската политика и храните на Украйна е зърнената реколта да се запази на миналогодишното ниво от 70 млн. тона, докато Казахстан планира да увеличи производството със 100 хил. тона и то да достигне 20,3 млн. тона, обявиха от държавното търговско дружество през април.

Времето подпомага производството на зърно в Украйна и Русия
10125
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини